RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ο Θύμιος Κατσούλης μιλά για τον αδερφό του

Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενο που έγραψε ο Θύμιος Κατσούλης, αδερφός του Κώστα Κατσούλη, και λέει πολλά και ενδιαφέροντα τόσο για τον Κώστα όσο και για εκείνη την άτυχη μέρα στην Αλικαρνασσό. Κώστα, καλό παράδεισο!


Ακολουθεί το κείμενο:

Μου ζητήθηκε να δημοσιεύσω το κείμενο που είχα γράψει για την κηδεία του Κώστα και τελικά ούτε εκεί το διάβασα , είπα κάποια λίγα λόγια . Το κείμενο δεν προοριζόταν για το "ευρύ" κοινό αλλά δεδομένης της στιγμής και του οτι πολλοί θέλουν να μάθουν δυο πράγματα για τον Κώστα , ιδού :
Για τον Κώστα Κατσούλη.
Ο Κώστας είναι αδερφός μου.
Του άρεσε να πηγαίνει στο γήπεδο και να υποστηρίζει τον Εθνικό.
Ήταν συνειδητά Εθνικός Πειραιώς , τον γοήτευε να υποστηρίζει τον μικρό Εθνικό των “300 “ απέναντι στα μεγαθήρια . Τον Κώστα τον ενδιέφεραν οι αδύναμοι με αυτούς πήγαινε , αυτούς προστάτευε. Σε μένα το συμβάν δεν ήταν καθόλου ξαφνικό και πιστεύω ούτε στον Κώστα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αδερφός μου αψήφησε την ζωή του για να προστατέψει κόσμο , για να υποστηρίξει το δικαίωμα ύπαρξης και αξιοπρέπειας των αδύναμων , για να υποστηρίξει το δίκαιο.
Αυτό του άρεσε . Του λεγα “ Κώστα ασχολήσου λίγο πιο πολύ με τα καθημερινά” και μου λεγε ότι οι άντρες είναι για να κάνουν μεγάλα πράγματα . “Δηλαδή τι ρε Κωστα;” του λεγα γελώντας , και μου απαντούσε αυτοσαρκαζόμενος , “ Ε, ξέρεις , από Κυπριακό και πάνω” .

Και όμως κατά βάθος το πίστευε αυτό , έτσι είχε χαράξει την πορεία του , όσο και αν φαίνεται απίστευτο . Είτε στεκόμενος να φάει αυτός το ξύλο και να γλιτώσει ο άμαχος πληθυσμός είτε δίνοντας δανεικά σε κόσμο που τα είχε ανάγκη λέγοντας τους “μην αγχώνεσαι , όποτε και αν μπορείς τα επιστρέφεις” , είτε στηρίζοντας ψυχολογικά τους στεναχωρημένους , είτε μη κρατώντας κακία σε κανέναν είτε , είτε ...
Ήξερε οτι είναι εφικτό όλος ο κόσμος να περνάει καλά . Για αυτό πάλευε.
Εκείνη την ημέρα την Κυριακη 14/9/14 , ο Κώστας είδε την έφοδο με μαχαίρια και σιδερογροθιές απέναντι σε άμαχο πληθυσμό και κάθησε να αποκρούσει το κύμα για να την γλιτώσουν μικρά παιδιά και υπερήλικες που είχε βάλει πίσω απο την πλάτη του. Στριμωγμένοι στη κάτω γωνία της κερκίδας (στο πέταλο) και σε θέση άμυνας προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να λήξει το περιστατικό , να πει τελείωσε ρε παιδιά , επιτέλους φτάνει. 
Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους επιτιθέμενους .Δεν μπορούσανε να χωνέψουν πως ένας άντρας στεκόταν ακόμα στα πόδια του και προστάτευε και άλλους δέκα .Ο Κώστας έπρεπε να πέσει πάση θυσία . Ένας αναγκάστηκε να ανέβει στα κάγκελα και από πίσω άρχισε να τον χτυπάει στο πίσω μέρος του κεφαλιού με κάποιο αντικείμενο.Τα κατάφερε .Ο Κώστας έπεσε . Αφού έπεσε κάτω ένας από τους συλληφθέντες είπε ότι κάποιοι συνεχίσανε να τον βαράνε στο κεφάλι , με τα πόδια και με έναν μεταλλικό κάδο σκουπιδιών ...

Κάτι άλλο που πρέπει να υποθεί για τον Κώστα είναι ότι οπαδοί του Εθνικού είπανε ότι όταν αυτοί ήταν περισσότεροι ο Κώστας προστάτευε τους αντιπάλους . Όπου και αν βρισκότανε θα έμπαινε για να σώσει την ζωή οποιουδήποτε βρισκότανε κάτω. Του οποιουδήποτε επαναλαμβάνω.
Επιπλέον είχε καταλάβει ότι το καλό το υπερασπίζεσαι στα χαμηλά . Στο γήπεδο , στους χούλιγκαν στις κακόφημες καφετέριες . Είχε την δύναμη να είναι φιλάνθρωπος εκεί που χρειάζεται . Δυστυχώς δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η πράξη του Κώστα ήταν αντιφασιστική . Ο Φασισμός είναι αυτό ακριβώς το πράγμα , η παντελής έλλειψη ανθρωπιάς και οίκτου.

Αυτά για τον Κώστα, θα ακούσουμε πολλά τις επόμενες μέρες γιατί και μας τα καλά που χε κάνει δεν μας τα λεγε, δεν ήθελε να φέρνει τον άλλον σε δύσκολη θεση .
Πιστεύω άμα ήταν εδώ θα μου λεγε “σταμάτα ρε Θύμιο , χαλάρωσε μελό το κάνες”.
Του λεγα για διάφορους ανθρώπους που κατά την γνώμη μου δεν ήταν εντάξει απέναντι του και μου το κόβε αμέσως : “Μη πεις κουβέντα για αυτόν!”
Ο Κώστας ηταν ιδεολόγος , άνθρωπος των ιδεών .
Ας διαδώσουμε όλοι την ιστορία του και την ιδέα του μπας και καταλάβει η κοινωνία ότι υπάρχουν και άνθρωποι που αν και είναι θηρία δεν κοιτάνε να φάνε τον αδύναμο αλλά να τον βοηθήσουν , να τον προστατέψουν .
Και αυτό είναι μεγάλη ικανοποίηση.

Ο Κώστας ηρέμησε , άγιασε. Δεν ήταν αυτή η κοινωνία για τον Κώστα.
Αν την επόμενη φορά κάνουμε όλοι από λίγο το αυτονόητο , να μπούμε μπροστά στους χώρους μας ο καθένας και να πούμε φτάνει-αρκετά-πίσω ή οτι δύναται ο καθένας (ακόμα και να κόψει μια καλημέρα ) , αυτή η κοινωνία δεν θα χρειαστεί άλλους μάρτυρες.

Οπότε όχι δάκρυα , απλα χαρά που υπήρξαν τέτοιοι άνθρωποι και να προσπαθήσουμε να ξαναβγάλουμε τέτοιους ανθρώπους - αν και είναι δύσκολο - , και την επόμενη φορά να μην αναγκαστούν να κάνουν τον ήρωα και να θυσιαστούν για μας.
Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014
Θύμιος

Καλό ταξίδι Κώστα κοίτα από ψηλά και γέλα με τη καρδιά σου.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι δολοφόνοι του Κώστα έχουν συλληφθεί ή ακόμα τους "ψάχνουν";

anarxoaplytos είπε...

http://ergatiki.gr/?id=10580
Συγκινητική σύνδεση με το 1996. Σημαντικό να το θυμίζουμε σε όποιον νομίζει πως ο φασισμός έρχεται απ' το μέλλον.

Χρήστοςν Γεωργακόπουλος είπε...

Είμαι εξάδελφος του Κώστα και τυχαίνει να ειμαι δικηγόρος.Εχουν συλληφθεί 3 άτομα. Δεν μπορώ να προδικάσω τι θα συμβεί αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες η εξέλιξή τους μάλλον δεν θα είναι καλή για τους ίδιους, αρχικά κατηγορούνταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας αλλά όπως όλοι καταλαβαίνουν, μετά το θάνατο του θύματος, η απόπειρα μετατρέπεται σε ολοκληρωμένο έγκλημα και η ολοκληρωμένη ανθρωποκτονία απο πρόθεση είναι το σοβαρότερο αδίκημα που υπαρχει. θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να καθήσουν λιγότερο από 10-12 χρόνια στη φυλακή, ίσως και περισσότερο, και κατά τη δική μου γνωμη σωστό θα είναι να μείνουν μέσα για πολύ καιρό διότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι και ικανοί και για άλλα εγκλήματα. Δεν είναι δυνατόν να επιτίθεσαι έτσι στην ψύχρα σε άτομα που δεν τα ξέρεις καν και για ασήμαντη αφορμή, να έχεις στην τσέπη σου σιδερογροθιές για να τις χρησιμοποιήσεις για ψύλου πήδημα, να χτυπάς άλλον άνθρωπο πισωπλατα στο κεφάλι και να μην είσαι τρομερά επικίνδυνος. Και για εμένα, πρέπει να είναι και ψυχικά ασταθείς οι άνθρωποι αυτοί.

Χρήστος Γεωργακόπουλος είπε...

Είμαι εξάδελφος του Κώστα και τυχαίνει να ειμαι δικηγόρος. Εχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί –ήδη είναι δηλαδή μέσα στη φυλακή- 3 άτομα, άλλος 1 κατηγορείται επίσης και είναι προσωρινά ελεύθερος αλλά με περιοριστικούς όρους και αναζητούνται και άλλα 3 άτομα τα οποία φαίνεται πως είχαν άμεση εμπλοκή . Δεν μπορώ να προδικάσω τι θα συμβεί αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες τα πράγματα είναι άσχημα για τους δράστες, αρχικά κατηγορούνταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας αλλά όπως όλοι καταλαβαίνουν, μετά το θάνατο του θύματος, η απόπειρα μετατρέπεται σε ολοκληρωμένο έγκλημα και η ολοκληρωμένη ανθρωποκτονία απο πρόθεση είναι το σοβαρότερο αδίκημα που υπαρχει. θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μείνουν για λιγότερο από 10-12 χρόνια στη φυλακή, ίσως και περισσότερο, και κατά τη δική μου γνωμη θα είναι σωστό να μείνουν μέσα για πολύ καιρό διότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι και είναι ικανοί και για άλλα εγκλήματα. Όταν επιτίθεσαι στην ψύχρα σε άτομα που δεν τα ξέρεις καν, και για ασήμαντη αφορμή, όταν έχεις στην τσέπη σου σιδερογροθιές για να τις χρησιμοποιήσεις για ψύλου πήδημα σε όποιον βρεθεί μπροστά σου, όταν χτυπάς άλλον άνθρωπο πισωπλατα στο κεφάλι, δεν μπορεί να μην είσαι τρομερά επικίνδυνος. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μόνο εγκληματίες αλλλά πρέπει να είναι και σοβαρά ψυχικά ασταθείς οι άνθρωποι αυτοί.