RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Τα ΜΜΕ γουστάρουν βία. Σωωωωωωωωωώπα...

Δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή αμφιβολία: τα ΜΜΕ γουστάρουν βία, επεισόδια και χουλιγκανιλίκια. Αυτά πουλάνε αυτά προωθούν και διαφημίζουν (και καλά αγανακτισμένοι). Παράδειγμα τελευταίο και φρέσκο φρέσκο: Το Σάββατο στο παιχνίδι του Άρη με τον Παναθηναϊκό χτύπησε σοβαρά ο Μαρινάκης, ο νεαρός παίκτης του Παναθηναϊκού λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του, το γήπεδο είχε παγώσει από τη στιγμή που συνειδητοποίησε ο κόσμος τη σοβαρότητα της κατάστασης και όλοι εύχονταν να σηκωθεί ξανά στα πόδια του. Με το που έγινε αυτό, η κερκίδα χειροκρότησε θερμά τον Μαρινάκη. Ούτε "πέθανε, πέθανε", ούτε "θέλει γαμήσι για να συνεχίσει" και άλλα τέτοια ωραία που έχουν ακουστεί στα ελληνικά γήπεδα. Τίποτα κάφρικο δεν ακούστηκε. Οι οπαδοί του Άρη αντέδρασαν με σεβασμό και υγιή οπαδική κουλτούρα. Η αντίδραση βέβαια αυτή δεν έγινε και κανένα μεγάλο θέμα στα ΜΜΕ. Πέρασε στα ψιλά και φυσικά σαν είδηση γρήγορα ξεχάστηκε αφού κανείς δεν εκτίμησε πως τέτοιου είδους ενέργειες πρέπει να "διαφημίζονται" και να ενισχύονται. 

Απεναντίας, στα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή στο κλειστό του Περιστερίου (που ούτε καν ενημερώθηκε ο κόσμος, οι αναγνώστες και οι θεατές για τα ακριβή αιτία της συμπλοκής των οπαδών του Περιστερίου με την αστυνομία) το ρεπορτάζ με την αντίστοιχη φωτό για τα ευρήματα στο χώρο της συμπλοκής (δύο κράνη, ένα σπασμένο μπουκάλι και ένα ξύλο) φιγουράρισε για μεγάλη χρονική διάρκεια σε πολλά ιντερνετικά κυρίως ΜΜΕ. 

Ένα θέμα, μια ανάρτηση με τη στάση των οπαδών του Άρη και μια αντίστοιχη φωτό που όρθιο το γήπεδο χειροκροτεί τον αντίπαλο είναι ένα γεγονός αδιάφορο για την αθλητική δημοσιογραφία (εδώ στη χθεσινή εκπομπή του ΣΚΑΪ "Δίκη της Δευτέρας", έλεγαν και ξανάλεγαν για τον Κάκο που δεν διέκοψε άμεσα το παιχνίδι, και όχι για την αντίδραση των οπαδών του Αρη). Ένα θέμα και μάλιστα ελλιπέστατο και τελικά διαστρεβλωτικό για την αλήθεια του πράγματος, για "άγρια συμπλοκή μεταξύ οπαδών και αστυνομίας" είναι σίγουρα ενδιαφέρον, πουλάει και μπαίνει πάντα βιτρίνα. Το τι επιλέγεις να προβάλεις και να αναδείξεις σαν δημοσιογράφος και σαν Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης , ανεξάρτητα αν το κράζεις και το κριτικάρεις, φανερώνει και το πόσο πραγματικά σε ενδιαφέρει να αλλάξει η εικόνα και η φιλοσοφία του γηπεδικού κόσμου και της κερκίδας...   

Δεν υπάρχουν σχόλια: