RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

The Specials - Free Nelson Mandela

Λίγο πριν ξημερώσει η Παρασκευή έφυγε από τη ζωή ο Νέλσον Μαντέλα. Η ζωή και το έργο του είναι πασίγνωστα και δεν χρειάζεται να γράψουμε κάτι παραπάνω. Ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε 28 χρόνια έγκλειστος στις φυλακές της Νοτίου Αφρικής αγωνιζόμενος ενάντια στο απαρτχάιντ. 

To 1984, μία από τις πρωτοπόρες μπάντες στο 2 Tone και Ska, οι Άγγλοι The Specials κυκλοφορούν το "Free Nelson Mandela" φτάνοντας μέχρι το νο.9 στα βρετανικά charts και συμβάλλοντας στην επιπλέον ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το ζήτημα του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική.


Το 1990 ο Νέλσον Μαντέλα βγαίνει από τη φυλακή και τέσσερα χρόνια αργότερα εκλέγεται, υπό τη σκέπη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου [African National Congress (ANC)] ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας. Το 1995 η Νότια Αφρική φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράγκμπι και ο Μαντέλα βλέπει στον αθλητισμό την ευκαιρία για τη συμφιλίωση του έθνους και την κατάργηση των διακρίσεων. Για αυτό το λόγο προσεγγίζει τον αρχηγό, αλλά και όλους τους παίκτες, της εθνικής ομάδας της Ν. Αφρικής για να μοιραστεί μαζί τους το όραμά του. 


Αυτή ακριβώς την ιστορία περιγράφει ο John Carlin στο βιβλίο του "Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game That Made a Nation" (στα ελληνικά "Ανίκητος: Παίζοντας με τον εχθρό: Ο Νέλσον Μαντέλα και το παιχνίδι που δημιούργησε ένα έθνος"), που κυκλοφόρησε το 2008. 


Το 2009 το βιβλίο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη από τον Κλιντ Ίστγουντ με τον τίτλο Invictus.


Η ταινία είναι αρκετά καλή και μας δίνει γενναίες ποσότητες ράγκμπι! Οπότε να τη δείτε οπωσδήποτε.



Επίσης, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε και το εξής: Στη Νότια Αφρική, την εποχή του απαρτχάιντ, νεαροί Αφρικανοί φυλακισμένοι στο απομονωμένο νησί Robben (στην ίδια φυλακή που ήταν έγκλειστος και ο Μαντέλα) διεκδικούν και κερδίζουν το δικαίωμα να παίζουν ποδόσφαιρο και να διατηρήσουν έτσι ζωντανή την ελπίδα και τη δύναμη για να αντέξουν στις άθλιες συνθήκες κράτησης. Το 1966 οι φυλακισμένοι ποδοσφαιρόφιλοι ιδρύουν την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακάνα, τη Makana F.A., που μέχρι το 1973 διοργανώνει το δικό της ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα!


To 2009 οι Chuck Korr και Marvin Close κυκλοφορούν το βιβλίο "More Than Just a Game: Soccer vs. Apartheid: The Most Important Soccer Story Ever Told" που αναφέρεται ακριβώς στο παραπάνω γεγονός.


Το 2007 κυκλοφόρησε το "More Than Just A Game", ένα είδος ντοκιμαντέρ για το πως το ποδόσφαιρο επηρέασε τη ζωή των φυλακισμένων.


Το 2010, στα πλαίσια του 2ου RFU Festival, προβάλλαμε τη συγκεκριμένη ταινία.



Χτες (07/12/13), οι παίχτες της Μπολόνια φόρεσαν στην προθέρμανση (πριν τον αγώνα με τη Γιουβέντους) ένα μπλουζάκι που έγραφε «Ο νικητής είναι κάποιος που ονειρεύεται και ποτέ δεν τα παρατάει. Νέλσον Μαντέλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: