RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Φάρκαινα, ο «Αστέρας Εξαρχείων της Χίου»

Αντιγράφουμε από το aplotaria.gr ένα ρεπορτάζ για τους οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας της Φάρκαινας, μιας ομάδας που εδρεύει στο Κοντάρι της Χίου και οι οπαδοί της έχουν δώσει τα σωστά οπαδικά δείγματα. Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο θα καταλάβετε το γιατί. Πολλά χαιρετίσματα στα αλάνια στη Χίο και ελπίζουμε κάποια στιγμή να τα πούμε και από κοντά! Συνεχίστε έτσι!



Φάρκαινα, ο «Αστέρας Εξαρχείων της Χίου»

«Φάρκαινα σημαίνει φασίστες κρεμασμένοι»
«Φάρκαινα θρησκεία, χάος και αναρχία»

Είναι 2 από τα συνθήματα που ακούγονται φέτος στους αγώνες που δίνει η ποδοσφαιρική ομάδα της Φάρκαινας, γύρω από την οποία έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας φανατικών φίλων με αντιφασιστική, αντιεξουσιαστική και αντιεμπορική ιδεολογία… Κυρίες και κυριοι η Φάρκαινα, ο «Αστέρας Εξαρχείων της Χίου».

H ίδρυση του Συλλόγου της Φάρκαινας (Κοινωνικός, Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φάρκαινας – Κονταρίου το πλήρες όνομα) το 1982, ήταν η απάντηση των κατοίκων της περιοχής στα σχέδια επέκτασης του αεροδρομίου. 6 χρόνια αργότερα, μια παρέα φίλων που από παιδιά έπαιζαν «μπάλα» στις αλάνες της Φάρκαινας και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, προχώρησαν στην ίδρυση του ποδοσφαιρικού τμήματος του Συλλόγου για να μπορούν να παίζουν πιο οργανωμένα ποδόσφαιρο που ήταν το μεγάλο τους πάθος.


Έκτοτε η ομάδα συμμετέχει ανελλιπώς στα τοπικά πρωταθλήματα με καλές και κακές χρονιές. Φέτος, η Φάρκαινα αγωνίζεται στο Β” τοπικό πρωτάθλημα και αν και τα αποτελέσματα την κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, έχει καταφέρει να στρέψει πάνω της τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων της Χίου εξαιτίας των φιλάθλων της. Μέσω FB κάποιοι παίκτες και «οπαδοί» της Φάρκαινας δημιούργησαν ένα group ενημέρωσης για την πορεία της ομάδας και έτσι, σιγά – σιγά συσπειρώθηκε ένας πυρήνας 50 – 60 φιλάθλων, που εκτός από την αγάπη τους για την ομάδα, τους ενώνει η κοινή τους ιδεολογία.

Οι ίδιοι δηλώνουν «Έχουμε κοινή αφετηρία τον αντιρατσισμό, τον αντιφασισμό και όλα του τα παρακλάδια. Στρεφόμαστε ενάντια στη λογική της εμπορευματοποίησης του αθλήματος και του «μοντέρνου» ποδοσφαίρου»). Κάποιοι φίλοι της Φάρκαινας συμετέχουν στην Πρωτοβουλία Καρράδειου που πρόσφατα, από κοινού, συγκέντρωσαν ρούχα και βιβλία για τους κρατουμένους των φυλακών Χίου.


Ούτε πληρωμές, ούτε χορηγοί, μπάλα στις αλάνες κάθε Κυριακή

Τα πανό στην κερκίδα των φίλων της Φάρκαινας κάνουν φανερή την ιδεολογία τους, ενώ εκτός από τα αντικρατικά και αντιφασιστικά συνθήματα, συχνά ακούγονται συνθήματα κατά των δημοσιογράφων («Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι») και υπέρ της απελευθέρωσης «αυτών που κρατούνται στις φυλακές». Στο παρελθόν δεν έλειψαν και συνθήματα κατά της ΕΠΟ και του προέδρου της Γιώργου Σαρρή, κάτι που στοίχισε την τιμωρία της ομάδας. Οι οπαδοί της Φάρκαινας θεωρούν ότι η ΕΠΣ προσπαθεί να τους «ξενερώσει με κακές διαιτησίες και βαριά πρόστιμα», αλλά δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να τα παρατήσουν.


Γαϊτάνο, Γαϊτάνο, για την πάρτη σου π*****α θα τα κάνω

Αγαπημένος της κερκίδας της Φάρκαινας, είναι ο έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος, ο γνωστός συνδικαλιστής Αλέκος Γαϊτάνος, ο οποίος έχει αναγκαστεί να πληρώσει από την τσέπη του τα πρόστιμα που έχουν υποβληθεί στην ομάδα λόγω την συμπεριφοράς των οπαδών της. Οι ίδιοι δείχνουν μετανιωμένοι για την οικονομική επιβάρυνση που του έχουν προκαλέσει και τον ευχαριστούν για την στήριξη που τους παρείχε από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν στα γήπεδα της Χίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: