RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Εγκληματίες και κάφροι; Basta...


Για μια φορά ακόμα στην Ιταλία μπήκαν στο στόχαστρο οι ultras. Αυτή τη φορά οι ultras της Genoa μετά τα όσα έγιναν στο παιχνίδι της ομάδας τους με την Siena. Ξανά συζητήσεις και κατηγορίες εναντίον των "εγκληματιών", των "κάφρων" και των "χούλιγκανς" που κάνουν ότι θέλουν, ασκούν τρομερή εξουσία πάνω στην ομάδα και είναι αυτοί που ευθύνονται για όλα τα κακά του ιταλικού ποδοσφαίρου. Η κίνηση των οπαδών της Genoa να διακόψουν το παιχνίδι και να απαιτήσουν από τους παίκτες της ομάδας τους να βγάλουν τις φανέλες τους και να τις παραδώσουν στην κερκίδα έκανε αθλητικούς παράγοντες, δημοσιογράφους, υγιείς φιλάθλους-πελάτες, αναλυτές και διαφορών ειδών ειδικούς να αγανακτήσουν. Φυσικά βάφτισαν αυτήν την κίνηση απίστευτη και απερίγραπτη και άνοιξαν το τσουβάλι με την ετικέτα "Επεισόδια" και πέταξαν μέσα το συγκεκριμένο συμβάν. Και στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν το θέμα με τίτλους όπως "Χάος στη Γένοβα", "Απίστευτες σκηνές στη Γένοβα" κτλ. 
Κανείς από όλους αυτούς, ούτε στην Ιταλία ούτε και στην Ελλάδα, δεν ξέρουν πώς είναι να πονάς για την εικόνα της ομάδας σου.Πώς είναι να αγαπάς, να στηρίζεις την ομάδα σου με μοναδικό σου όπλο τη φωνή σου, να παθιάζεσαι για αυτήν, να την ακολουθείς παντού, με κρύα, βροχές, χιόνια, ζέστες, σε δύσκολες και οριακές στιγμές. Δεν ξέρουν πώς οι οπαδοί αντιδρούμε με την καρδιά, με το πάθος μας για τη φανέλα που αγαπάμε, δεν σκεφτόμαστε συμφεροντολογικά, οικονομίστικα, λογιστικά και λογικά. Δεν σκεφτόμαστε το σωστό και το λάθος, το νόμιμο και το παράνομο, το πρέπει και δεν πρέπει. Αυτά τα αφήνουμε για όλους εσάς, παίκτες, προπονητές, διοικήσεις, παράγοντες, αθλητικές ηγεσίες, δημοσιογράφους, σχολιαστές. Εμείς ζούμε με πάθος την κάθε στιγμή. Είμαστε στην κερκίδα χωρίς κανένα όφελος, συμφέρον και επιδίωξη, είμαστε πάντα παρόντες και ένα πράγμα ζητάμε κάθε φορά από την ομάδα. Μόνο ένα: να παίζει με ψυχή, να παίζει με τσαμπουκά, να παίζει ΚΑΙ για τη φανέλα! Δεν έχει σημασία αν κερδίσει ή χάσει, το έχουμε αποδείξει πολλές φορές πώς και βλέπουμε και μπορούμε να εκτιμήσουμε την προσπάθεια μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μπορεί να μην ξέρουμε όλοι από συστήματα, τακτικές, προπονητικές κινήσεις στην ποδοσφαιρική σκακιέρα, αλλά όταν η ομάδα παλεύει, προσπαθεί, αγωνίζεται, γουστάρει να παίξει μέχρι το 90, να τα δώσει όλα, τότε είμαστε οι πρώτοι που θα χειροκροτήσουμε, που μπορεί να κλάψουμε και να σκύψουμε το κεφάλι γιατί χάσαμε πάλι, αλλά θα σφίξουμε τις γροθιές να βρούμε κουράγιο να συγχαρούμε τους παίκτες που πάλεψαν. Και την επόμενη αγωνιστική θα είμαστε πάλι εκεί...στη θέση μας. Και θα είμαστε πάντα εκεί, στη θέση μας, γιατί εμείς δεν αλλάζουμε φανέλα, δεν έχουμε μεταγραφές, είμαστε μια ζωή με την ομάδα που αγαπάμε...
Οι οπαδοί της Genoa έκαναν το σωστό.Εκαναν αυτό που ένιωσαν, αυτό που τους είπε η καρδιά τους βλέποντας την εξέλιξη του παιχνιδιού και τη γενικότερη εικόνα της ομάδας τους. Θέλησαν με αυτον τον τρόπο να δείξουν στους παίκτες τη δυσαρέσκειά τους, τον θυμό τους, τον πόνο τους για το διασυρμό της ομάδας. Δεν έκαναν επεισόδια έτσι για τη φάση, δεν κρύφτηκαν, όλος ο κόσμος είδε ποιοι ήταν, δεν υπολόγισαν πώς αυτή η κίνηση θα τους κόστιζε. Μέχρι σήμερα οι αρχές ερευνούν 16 περιπτώσεις ultras που ήταν υπεύθυνοι των γεγονότων και έχει προταθεί για καθέναν από αυτούς πενταετής απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα. Εναντίον τους εκτοξεύονται κατηγορίες για βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά. Πριν μερικούς μήνες όταν αυτοί οι ίδιοι οπαδοί πρωτοστάτησαν μαζί με οπαδούς άλλων ομάδων στην παροχή βοήθειας προς τους κατοίκους της πόλης που έιχαν πληγεί από τις πλυμμήρες, τότε ήταν τα καλά παιδιά με το ανθρώπινο πρόσωπο. Βέβαια αυτή τους η πρωτοβουλία δεν έτυχε τοσο μεγάλης δημοσιογραφικής κάλυψης όσο η περίπτωση της διακοπής του αγώνα με τη Siena. Και τώρα μεταμορφώθηκαν σε διαβόλους και αιτία όλων των κακών του ιταλικού ποδοσφαιρικού συστήματος. Μέσα σε ένα σάπιο ποδοσφαιρικό σύστημα, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, στημένους αγώνες, διοικητικά και επενδυτικά παιχνίδια, εμπορευματοποιημένο μέχρι αηδίας, με αποφάσεις που καταστρέφουν την ιστορία, την ατμόσφαιρα και την κουλτούρα του γηπέδου όπως η περιβόητη κάρτα φιλάθλου στην Ιταλία, με τα τηλεοπτικά διακιώματα και τους χορηγούς να κάνουν κουμάντο, οι ultras, οι οπαδοί, οι φανς, οι οργανωμένοι (πείτε τους όπως θέλετε)  ήταν, είναι και θα είναι το πιο αγνό κομμάτι του ποδοσφαίρου. Μαλακίες έχουν γίνει, γίνονται και θα γίνονται πάντα. Και όποτε έχει χρειαστεί, στην Ιταλία αλλά και αλλού, οι οπαδοί έχουν κάνει την αυτοκριτική τους. Όπως και να χει, ότι και αν έχουν χρεωθεί και τους χρεώνουν, οι ultras είναι οι μόνοι που αντιδρούν σθεναρά στα δεινά του μοντέρνου ποδοσφαίρου. Είναι ο τελευταίος προμαχώνας ενός ποδοσφαίρου έτσι όπως το μάθαμε και το αγαπήσαμε. Και κανένας δεν θα μας κλέψει αυτό που γουστάρουμε εμείς στην μπάλα. Όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα πάντα στην κερκίδα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα παλεύουν για ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο: να παίζει η ομάδα για τη φανέλα, να κλαίει ο αρχηγός της ομάδας γιατί σφίγγεται η καρδιά του που του ζητάνε οι οπαδοί να βγάλει τη φανέλα λέγοντας πως "εγώ είμαι Genoa", να είναι παίκτες και οπαδοί ένα, μια γροθιά και τόσα άλλα που θα θέλαμε να βλέπουμε στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στην κερκίδα που τόσο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών.
Και κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: όσο υπάρχουν στην Ιταλία ultras που βάζουν μπροστά την οπαδική αλληλεγγύη και στα δύσκολα αφήνουν στην άκρη τις αντιπαλότητές τους και συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλον, τότε όσο και να τους χτυπάνε με κάρτες φιλάθλων, απαγορεύσεις εισόδου στα γήπεδα, φυλακίσεις και συκοφαντικά δημοσιεύματα, πάντα θα υπάρχει ελπίδα πώς δεν θα λυγίσουν ποτέ και κάποια στιγμή θα ξαναβρεί το ιταλικό κίνημα των ultras τη χαμένη αίγλη του... Στις φωτογραφίες που δημοσιευούμε οπαδοί της Αταλάντα και της Νάπολι δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους ultras της Genoa. Το πανό των οπαδών της Αταλάντα λέει: "ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΟΣΟΥΣ ΖΟΥΝ ΜΕ ΠΑΘΟΣ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΙΦΟΝΕ" και τα πανό των οπαδών της Νάπολι (σηκώθηκαν πανό και στα δύο πέταλα) λένε:  "Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΧΙ Η ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ, ΟΙ ULTRAS ΤΟ ΠΙΟ ΑΓΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. ΓΚΡΙΦΟΝΕ ΚΡΑΤΑΤΕ ΓΕΡΑ" και "ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ULTRAS ΤΗΣ GENOA". Δεν ήταν οι μόνοι οπαδοί που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τους οπαδούς της Genoa...    

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες 46 ultras της Τζενοα μεταξύ των οποίων και ηγετικά στελεχη, έφαγαν απαγορευση εισοδου στα γηπεδα από 3 ως 5 χρονια από την αστυνομία της πόλης.
ULTRAS LIBERI!!!