RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

War Games...


Αναδημοσιεύουμε από in.gr:
Μια συσκευή ηχητικών κυμάτων, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την απώθηση Σομαλών πειρατών, εθεάθη σε ένα πολεμικό πλοίο στον Τάμεση, και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι θα αξιοποιηθεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών. Ανακοίνωσε πάντως ότι η συσκευή θα χρησιμοποιηθεί «περισσότερο ως σειρήνα» για τον έλεγχο των ποταμόπλοιων.
Σύμφωνα με το BBC, το παράξενο «πιάτο» που έχει τοποθετηθεί σε ένα αποβατικό στον Τάμεση είναι η Ακουστική Συσκευή Μεγάλου Βεληνεκούς, ή LRAD, η οποία αναπτύχθηκε από την αμερικανική LRAD Corporation.

Το μοντέλο 1000Xi της LRAD μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως μεγάφωνο για τη μετάδοση προειδοποιήσεων σε μεγάλες αποστάσεις, είτε για την εκπομπή εστιασμένων εκκωφαντικών ήχων

που προκαλούν πόνο και αναγκάζουν το πλήθος να απομακρυνθεί.
Εκπρόσωπος της LRAD δήλωσε ότι η συσκευή δεν είναι όπλο, αλλά ένα «αποτελεσματικό σύστημα επικοινωνίας μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο μεταδίδει εστιασμένα, άκρως κατανοητά μηνύματα, οδηγίες και προειδοποιήσεις σε πολλές γλώσσες, και σε αποστάσεις μέχρι 3.000 μέτρα, για την ειρηνική επίλυση καταστάσεων αβεβαιότητας».

Ο δικτυακός τόπος της εταιρείας
αναφέρει πάντως ότι το 1000Xi μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπομπή «ηχητικών τόνων απώθησης», οι οποίοι μπορούν να «επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός εισβολέα».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η συσκευή θα χρησιμοποιηθεί «κυρίως σε λειτουργία μεγάφωνου» προκειμένου να ελέγχεται η κυκλοφορία των πλοίων στον Τάμεση.

Συσκευές LRAD έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ για την καταστολή του πλήθους στο Ιράκ, καθώς και για την απώθηση Σωμαλών πειρατών στον Ινδικό Ωκεανό. Έχει επίσης αγοραστεί από το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία των ΗΠΑ αλλά και από κάποιες κυβερνήσεις.

Μετά τις αποφάσεις του αγγλικού κράτους για τοποθέτηση πυραυλικών στστημάτων σε ταράτσες σπιτιών και κτιρίων σε ευάισθητες περιοχές της πόλης όπως το ανατολικό Λονδίνο και τις πεζές περιπολίες κομάντο του αγγλικού στρατού, ακόμα ένα σούπερ ντούπερ στρατιωτικό γκατζετάκι έρχεται να προστεθεί στη λίστα των προετοιμασιών για την ασφάλεια των αγώνων. Και μέχρι τον Αύγουστο, έχουμε ακόμα καιρό. Δεν μπορεί, θα κάνει την εμφανισή του κάποιο όπλο ή καλύτερα κάποιο "σύστημα για την ειρηνική επίλυση καταστάσεων αβεβαιότητας" που δεν θα έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν και θα δοκιμαστεί πρώτη φορά στο Λονδίνο. Για Ολυμπιακούς Αγώνες μιλάμε ή για πολεμικούς; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το ολυμπιακό πνεύμα και τις αξίες του αθλητισμού; Απόλυτη... Εδώ και πολλά χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πεδίο εφαρμογής στρατιωτικών συστημάτων ασφαλείας. Που αν κριθούν επιτυχημένα εφαρμόζονται και στα πεδία των μαχών ανά τον πλανήτη...  


Δεν υπάρχουν σχόλια: