RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ultras Viola


From father to son, support your local football team, λέει η σημαία των ultras της Fiorentina που κυματίζει κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Sampdoria.
Η ιταλική οπαδική σχολή, παρ' όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας των μέτρων του  Μαρόνι, του Υπουργού Εσωτερικών, και την απουσία της αίγλης που είχε πριν κάποια χρόνια, συνεχίζει να δείχνει τον δρόμο με κερκίδες, σημαίες, συμπεριφορές και μια οπαδική κουλτούρα (η υποστήριξη στην τοπική ομάδα είναι μια αντίληψη που οργανωμένα εμφανίστηκε τη δεκαετία του 70 στη γείτονα χώρα) που πολλοί ευρωπαίοι και "ευρωπαίοι" θα ήθελαν να έχουν αλλά δεν μπορούν να αποκτήσουν.

Ίσως γιατί δεν αρκεί να αντιγράφεις. Πρέπει να το έχεις και λίγο...   

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτες ειναι πραγματικα ομορφες εικονες.Και γνωριζω οτι το ιταλικο ποδοσφαιρο και η αντιστοιχη ποδοσφαιρικη κουλτουρα εχουν πολλους φιλους εδω.Η αληθεια ειναι ομως οτι μπορει το κινημα των ultras να διαδοθηκε απο τους μακαροναδες αλλα διαδοθηκαν ταυτοχρονα και αλλα πραγματα οπως τα "κερατα",τα διαφορα αλλα οπλα,η ανεγκεφαλη,ωμη, αναιτια και καποιες φορες θανασιμη βια και αλλα τετοια "ομορφα".Πιο συγκεκριμενα τα διαφορα οπλα οπως πχ τα "κερατα" χρησιμοποιουνταν και χρησιμοποιουνται ακομη σε μεγαλο σχετικα βαθμο στην ιταλια και πολλες φορες αυτοι που τα χρησιμοποιουν ξεπηδουν μεσα απο τους ultras πυρηνες...Και φυσικα να μην ξεχασω τη ποζερια και τον δηθενισμο πολλων απο τους ιταλους ultras που βρισκουν τοσο μα τοσο ανταποκριση στην ελλαδα.
Θα μου πειτε οτι και στη βρετανια (της οποιας η ποδοσφαιρικη κουλτουρα και φυσικα το ποδοσφαιρο της μου αρεσει αρκετα) και την υπολοιπη βορεια ευρωπη παιζουν ξυλο μεταξυ τους.Οκ το δεχομαι.Αλλα στις περισσοτερες των περιπτωσεων παιζουν ξυλο με αλλους οπαδους που τη ψαχνουν και αυτοι σε αυτη τη φαση και οχι με ασχετους ενω τα καραγκιοζιλικια τυπου "κερατα","φλογοβολα",δυναμιτες και αλλα τετοια ειναι απο σπανια εως ανυπαρκτα.
Ανεγκεφαλοι υπαρχουν παντου,απλα αλλου ειναι πολυ περισσοτεροι και αλλου πολυ λιγοτεροι.
Να ανακεφαλαιωσω λεγοντας οτι ο συγχρονος οπαδικος χωρος χρωστα πολλα στην ιταλικη σκηνη (coreos,σημαιες,οργανωση κτλ) αλλα το γηπεδο οπως το εμαθαν οι μεγαλυτεροι απο μας (ανεξαρτητα αν στην πορεια αλλοτριωθηκε στην ελλαδα) με τις μπυρες πριν το γηπεδο και με τη μαζικη συμμετοχη με τη φωνη και τα τραγουδια απο το μεγαλυτερο μερος της εξεδρας ανηκει στην βρετανικη κουλτουρα.
Καποιος απο Α.Ζ-Αγρινιο

Ανώνυμος είπε...

χμμμ... αγγλικό μοντέλο ή ιταλικό; βαλκανικό ή βορειοευρωπαικο; Ή μήπως λατινοαμερικάνικο (που πολλές φορές το ξεχνάμε); Το θέμα είναι να ψάχνεις, να κρίνεις, να βλέπεις, να λειτουργεί το μυαλουδάκι σου και να κρατάς από την κάθε οπαδική σχολή τα θετικά...και φυσικά να προσαρμόζεις τα όποια στοιχεία "ξένης" οπαδικής κουλτούρας στα δικά σου δεδομένα. Έτσι αποφεύγουμε τις κακές αντιγραφές.
Πάντως η ιταλική σχολή αν κάποιος την ψάξει επί της ουσίας και κάνει και μια ιστορική αναδρομή θα διαπιστώσει πως είναι πολλά τα πράγματα και οι ιδέες που έχουμε να πάρουμε. Δεν λέω πως από κα΄ποια φάση και μετά δεν έγιναν και οι γνωστές καφρίλες αλλά σίγουρα τουλάχιστον οι γαμάτες πολύχρωμες ζωντανές κερκίδες είναι αποτέλέσμα του κινήματος των ultras. Σκέφτομαι πως θα ήταν καλή φάση κάποια στιγμή να γινόνταν μια κουβέντα για τα διδάγματα, τις διαφορές τα θετικά και τα αρνητικά των ανα το κόσμο οπαδικών σχολών...
Φτάνει...no more words...

Ανώνυμος είπε...

SYLT ε; Πολυ εδιαφερουσα νοοτροπια και πραγματικα ουκ ολιγες φορες θα ηθελα να ειμαι υποστηρικτης της καθοτι Ηρακλης, αλλα οχι Θεσσαλονικιος.

Βεβαια, ποσο ευκολα αλλαζεις ομαδα; Δεν αλλαζεις θαρρω! Παντως και για να συμμετασχω λιγο και στο θεμα που σχολιαζουν τα αλλα ποστ, ποτε δεν εντυπωσιαστηκα απο την Ιταλικη οπαδικη σκηνη. Παντα μου αρεσε η κουλτουρα των Βρεταννων, που εισαι απο το Stevenage και εισαι Stevenage. Που εισαι απο το Luton, και περιμενεις να ανεβεις κατηγορια για να παιξεις με την Shrewsbury away.

SYLT σε ολο του το μεγαλειο.
Αλλα και παλι, απο πιτσιρικας στο Νησι, "μεγαλη" ομαδα διαλεξα να υποστηριζω.

Γαμημενη νεανικη ανασφαλεια και ταση του να ναι με τον νικητη.

*Τα ονοματα που αναφερθηκαν ειναι εντελως τυχαια.

Ανώνυμος είπε...

Εγω παντως ειμαι φαν της αγγλικης οπαδικης κουλτουρας και ποδοσφαιρικης σχολης για αρκετους λογους (και γενικοτερα του βορειοευρωπαικου "μοντελου").
Καποιος απο Α.Ζ-Αγρινιο