RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ερντογάν, κάτω τα χέρια από τους Çarşi, τους οπαδούς και όσους αγωνίζονται!

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα in.gr τη φοβερή... έμπνευση της τουρκικής κυβέρνησης να φτιάξει κατηγορητήριο για τους Çarşi, τους οργανωμένους οπαδούς της Μπεσίκτας, που πρωτοστάτησαν πέρυσι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί. Η κρατική αυθαιρεσία ξαναχτυπά την πόρτα όσων αγωνίζονται στη γειτονική Τουρκία και εμείς δεν θα μπορούσαμε παρά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να απαιτήσουμε την παύση των διώξεων! Ο σουλτάνος Ερντογάν βρυχάται...
Ισόβια ζητά ο εισαγγελέας για οπαδούς της Μπεσικτάς με την κατηγορία της στάσης

Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης παραπέμπει σε δίκη 35 μέλη οργάνωσης οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσικτάς για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί, τις αντικυβερνητικές ταραχές του Ιουνίου 2013. Οι ποινή που ζητά είναι τα ισόβια, καθώς τους κατηγορεί για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Πρόκειται για μέλη της γνωστής οργάνωσης «çArşı», η δράση της οποίας πήρε θρυλικές διαστάσεις στη διάρκεια των διαδηλώσεων και μετέφεραν στα γήπεδα το πνεύμα της εξέγερσης που ήταν κυρίαρχο το διάστημα εκείνο στην Τουρκία. 

Συχνά η οργάνωση κατηγορήθηκε ότι ήταν φορέας φιλολαϊκών, αριστερών και συχνά αναρχικών ιδεών, ενώ στην κόντρα της με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έλειψαν έντονα στοιχεία οπαδισμού, δεδομένου ότι ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος είναι φανατικός οπαδός της Φενέρμπαχτσε, της άλλης ισχυρής ομάδας της Κωνσταντινούπολης. 

Το τελευταίο διάστημα, και σε συνδυασμό με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, οι τουρκικές Αρχές δείχνουν έναν υπερβάλλοντα ζήλο στο να κλείσουν τους λογαριασμούς της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Εκτός από τις εξοντωτικές ποινές που ζητούν οι εισαγγελείς για τους συμμετέχοντες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τις διώξεις κατά πολιτικών στελεχών, δημοσιογράφων και διανοουμένων που εκφράζουν κοσμικές απόψεις και την «αποψίλωση» από τη Δημόσια Διοίκηση όσων πρόσκεινται φιλικά στον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, πρόσφατα συνελήφθησαν δεκάδες αστυνομικοί που συμμετείχαν στην έρευνα η οποία οδήγησε στις αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησης, με εμπλοκή μάλιστα σε αυτά και του ονόματος του γιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Στο 38σέλιδο κατηγορητήριο της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται ότι οι ύποπτοι «επιχείρησαν να διαδώσουν μια εικόνα για τα γεγονότα παρόμοια με αυτή της Αραβικής Άνοιξης, προμηθεύοντας τον ξένο Τύπο με φωτογραφίες των συγκρούσεων με σκοπό να ανατρέψουν με παράνομα μέσα τη νόμιμη κυβέρνηση της Τουρκίας» γράφει στην πρότασή του ο εισαγγελέας.

Μεταξύ των πράξεων που αποδίδονται στους 35 κατηγορούμενους είναι και η απόπειρα κατάληψης του πρωθυπουργικού γραφείου, που βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία Μπεσίκτας στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου, την ώρα που ανάλογη κίνηση διαδηλωτών βρισκόταν σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα Αγκυρα.

Η ημερομηνία των δίκης των 35 οπαδών δεν έχει ακόμη οριστεί. 

Στέλεχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Έμμα Σινκλέρ Ουέμπ, κατήγγειλε στο λογαριασμό της στο Twitter τη «γελοία» εμμονή των τουρκικών δικαστικών αρχών εναντίον των οπαδών της Μπεσικτάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: