RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Μετακινήσεις: Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την ελληνική οπαδική σκηνή (αν όχι το σημαντικότερο) είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων. Ένα θέμα που έχει συζητηθεί και αναλυθεί πολλέςφορές στο παρελθόν, όλοι συμφωνούν, αλλά στην πράξη γίνεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχει συνεννόηση από πριν μεταξύ των συνδέσμων (αρκεί κανείς να πατήσει τη λέξη "Σπάμε" στην αναζήτηση στο blog μας και θα δει πόσες τέτοιες συνεννοήσεις υπήρξαν τελευταία).

Τις τελευταίες μέρες, από τον τελικό κυπέλλου και μετά, είδαμε κάποιες πολύ ωραίες κινήσεις όσον αφορά το θέμα των μετακινήσεων και γενικότερα την οπαδική νοοτροπία.

Αρχικά, η διεξαγωγή ενός τελικού Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ με χιλιάδες εισιτήρια εκατέρωθεν ήταν ένα πρώτο βήμα τη στιγμή που στα ντέρμπι είναι νόμος να μην υπάρχουν αντίπαλοι οπαδοί. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία, που είχε κάνει κάτι παραπάνω από εμφανή και ασφυκτική την παρουσία τους, άφησαν δεκάδες συλλήψεις και τραυματίες. Η στάση των οπαδών των δύο ομάδων κατά τη διάρκεια των επιθέσεων ήταν χαρακτηριστική. Ο ένας ενίσχυε τον άλλο με συνθήματα, κάτι που είδαμε λίγες μέρες μετά και στο Περιστέρι, δείχνοντας ουσιαστικά ότι ο εχθρός είναι κοινός και είναι οι αρχές, οι μπάτσοι κι οι απαγορεύσεις.

Αποκορύφωμα ήταν η συμπεριφορά των οπαδών του Παναθηναϊκού προς τους συλληφθέντες οπαδούς του ΠΑΟΚ. Αφού τους βοηθήσανε στα κρατητήρια προσφέροντας τους τρόφιμα και όποια άλλη βοήθεια θα χρειαζόταν, ακολούθησαν με μηχανοκίνητη πορεία το πούλμαν που τους επέστρεφε μέχρι την έξοδο της Αθήνας. Μια κίνηση που εκτιμήθηκε για το σεβασμό και την αλληλεγγύη. Αυτά τα πράγματα τα ονειρευόμασταν σαν συλλογικότητα εδώ και επτά χρόνια και δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα γίνουν. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Συνδέσμου της Νεάπολης του ΠΑΟΚ που ανέβηκε (έστω και προσωρινά μέχρι να πέσει...) και αναφέρει:

Ο Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ «ΜΠΕΛΛΟΣ» 1963 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΠΑΔΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΗ Γ.Α.Δ.Α. ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝΕ ΑΒΟΗΘΗΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΝ ΕΓΓΥΗΘΕΙ.
Υ.Γ.1 ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΑΝΕ ΑΛΛΟΙ.
Υ.Γ.2 ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 13 ΓΙΑΤΙ ΦΟΡΑΝΕ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ

Ύστερα από όλα αυτά, ενώ εδώ και καιρό υπήρχε ως ενδεχόμενο, επιτρέπεται μετά από πολύ καιρό σε ντέρμπι η μετακίνηση οπαδών για το παιχνίδι των πλέι-οφ μεταξύ ΠΑΟ-ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου. Μια πολύ σημαντική απόφαση και ένα κρας τεστ για την οριστική άρση της απαγόρευσης.


Δυστυχώς όμως, κάποιοι αποδεικνύουν πως όσα βήματα και να γίνονται πάντα θα γυρνάμε πίσω. Σε ένα ματς που όλοι σε περιμένουν στη γωνία καθώς το κλίμα έχει αλλάξει και συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις, είναι λάθος να το μπαχαλεύεις.

Γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει γήπεδο, και ειδικά εκτός έδρας. Δεν κατεβήκαμε από τον Άρη. Παρόλα αυτά η επίδειξη δύναμης σε ένα τέτοιο ματς είναι κίνηση που πηγαίνει την όλη φάση πίσω και μηδενίζει όσες ενέργειες έγιναν πριν.

Για το λόγο αυτό δεν κάναμε αναφορά τις προηγούμενες μέρες στα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τον τελικό. Γιατί δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Γιατί περιμέναμε μάταια τελικά μήπως υπάρξει κάποια ανακοίνωση που να βάζει κάποια πράγματα σε μια σειρά. Γιατί τελικά επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας ότι η ΓΑΔΑ θα βγάλει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα επεισόδια ψάχνοντας για ρουφιάνους. 

Ξέρουμε τι γίνεται μέσα στις κερκίδες, βλέπουμε τις καλές προσπάθειες που γίνονται και τις αναδεικνύουμε, αλλά βλέπουμε και τα στραβά. Τα προβλήματα που υπάρχουν δεν πρέπει να τα βάζεις κάτω από το χαλί, αλλά και από την άλλη ό,τι αξιόλογο συμβαίνει πρέπει να γίνεται κτήμα όλο και περισσότερου κόσμου.

Εμείς λοιπόν, κόντρα σ' όλους και παραμένοντας ρομαντικοί θα συνεχίζουμε να λέμε:

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: