RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ακόμα ένας νεκρός... (Μπα.Γου.Δο.)

Την Κυριακή 20 Μαρτίου, στο προάστιο Λινιέρ του Μπουένος Άιρες, η Βελέζ Σάρσφιλντ φιλοξενεί τη Σαν Λορέντσο στα πλαίσια του πρωταθλήματος Κλαουσούρα. Τα τελευταία δύο χρόνια οι αγώνες των δύο ομάδων διεξάγονται χωρίς αντίπαλους οπαδούς και χαρακτηρίζονται "αγώνες υψηλής επικινδυνότητας". Αφορμή στάθηκε η δολοφονία ενός οπαδού της Βελέζ στον εκτός έδρας αγώνα με τη Λορέντσο το 2008. Οι πρόεδροι των δύο ομάδων ζήτησαν από αυτό το παιχνίδι και έπειτα να έρχονται οι φιλοξενούμενοι οπαδοί. Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν είχε θετικό αποτέλεσμα.


Μόλις στο 7' ο τερματοφύλακας της Σαν Λορέντσο τραυματίζεται στον ώμο από ρίψη αντικειμένων από το πέταλο των οπαδών της Βελέζ. Οι εξαγριωμένοι οπαδοί της Σαν Λορέντσο προσπάθησαν να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν να επιβάλλουν την τάξη. Τους μπάτσους ακολούθησαν πυροσβέστες που κατέβρεχαν με μάνικες το πλήθος για να παραμείνει στη θέση του. Το παιχνίδι διεκόπη στο 10' και τέσσερις μπάτσοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τραυματίες.


Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες ήταν ο απολογισμός των επεισοδίων που ξέσπασαν. Όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ της Αργεντινής, οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν έξω από το γήπεδο «Χοσέ Αμαλφιτάνι», με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 40χρονος Ραμόν Αραμάγιο. Τα ΜΜΕ απέδωσαν το θάνατό του σε ξυλοδαρμό από τους μπάτσους. Τις αστυνομικές δυνάμεις κατηγόρησε ευθέως για τον θάνατο του άντρα της και η Μαμπέλ Φλόρες. Η Μαμπέλ Φλόρες είπε πως η αστυνομική δύναμη που κάλυπτε την αναμέτρηση ανάμεσα στις Σαν Λορέντζο και Βελέζ, είπε πως τον χτύπησε, του πέρασε χειροπέδες και τον παράτησε περιμένοντας να έρθει το ασθενοφόρο, που πήγε στον χώρο που ξυλοκοπήθηκε ο Αραμάγιο με σαράντα λεπτά καθυστέρηση!


ΥΓ. Τα γεγονότα του 2008 (συμπτωματικά, στις 16 Μαρτίου) είχαν ως εξής. Λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα Σαν Λορέντσο-Βελέζ Σάρσφιλντ ένας 21χρονος οπαδός των φιλοξενουμένων έχασε τη ζωή του.  Η είδηση έγινε γνωστή από τον αντιπρόεδρο της Βελέζ, ο οποίος ενημέρωσε ότι ο νεαρός Εμάνουελ Αλβαρεζ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο μετά από σφαίρα που δέχθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας "Telam", τα επεισόδια έλαβαν χώρα τη στιγμή που μερίδα φιλάθλων της Βελέζ περνούσαν έξω από το προπονητικό κέντρο της Ουρακάν, τοπικής αντιπάλου της Σαν Λορέντσο, στην γειτονιά Μποέντο του Μπουένος Αϊρες. "Ενα από τα λεωφορεία που μετέφερε φιλάθλους της Βελέζ δέχθηκε επίθεση έξω από το γήπεδο, γεγονός που κατέληξε στον τραυματισμό ενός ατόμου, που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της αστυνομίας. Το παιχνίδι δεν διεξήχθη αφού οι φίλαθλοι της Βελέζ που βρέθηκαν στο γήπεδο ξήλωσαν τον συρμάτινο φράχτη και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, εξαγριωμένοι από το τραγικό συμβάν που είχε προηγηθεί.

ΥΓ2. Παλαιότερα σχετικά θέματα από τη Λατινική Αμερική:
Μπάτσοι-Γουρούνια-Δολοφόνοι
Ο Φεβρουάριος στα πέταλα της γης (ανανέωση, σήμερα 02/03) (κάπου στη μέση)
R.I.P. Robert Enke & Antonio de Nigris... (το υστερόγραφο) 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

re pethenoun ki esi tous vrizeis skata ston tafo sou malaka

Radical Fans United είπε...

Τους οπαδούς που πέθαναν δεν τους έβρισε κανένας.

Αν εσύ βλέπεις φαντάσματα, να πας σε γιατρό. Αν πάλι εννοείς κάτι άλλο (αλλά συγκεκριμένο για αυτούς που ευθύνονται για το θάνατο των οπαδων) μην μπεις στον κόπο να το γράψεις...

πίτσι πίτσι είπε...

Το ζήτημα μαζί σας είναι πως έχετε καταλήξει να είστε κάτι σαν ACAB.blogspot.com
Μαγκιά σας που έχετε την υπομονή να παρουσιάζετε θέματα που κάποιος επιμελής τα βρίσκει στα σάιτ που μας προτείνετε.Αλλά παίζουν τόσα το τελευταίο τρίμηνο κι εσείς μας παρουσιάζετε συγκεκριμένα θέματα ώστε να στηρίξετε κάποια άποψη που έχετε.
Καλό είναι να προβάλλετε και κάτι από το εσωτερικό εκτός κι αν φοβάστε κάποια από τα αδέλφια σας ή τον εισαγγελέα.

Μια χαρά οργανισμός δηλαδή.Θα σας ζήλευαν άπειρες πολιτικές γκρούπες.

Radical Fans United είπε...

Μάλιστα...

1) Πάντως δεν ξεφύγαμε ποτέ από τα ultra-correct πλαίσια που προτείνεις. Όσο ασχολούμαστε με τα του εσωτερικού άλλο τόσο ασχολούμαστε και με τα του εξωτερικού. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά σε αυτή την ενασχόληση.

Τα θέματα του εσωτερικού μας αρέσει να τα παρουσιάζουμε σε πλήρη (όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας) ανάλυση στο editorial του fanzine μας, στις εκδηλώσεις που κάνουμε και στο φεστιβάλ. Στο blog αρκούμαστε στην καταγραφή κάποιων γεγονότων με κάποια μικρή ανάλυση. Αυτό κάναμε και με την κάρτα φιλάθλου, την απαγόρευση μετακινήσεων, το θέμα της οπαδικής βίας, τη συμμετοχή οπαδών στο Δεκέμβρη του '08, τα ακριβά εισιτήρια, τη διαιτησία και άλλα διάφορα που μας απασχόλησαν ως οπαδούς ομάδων αυτής της χώρας κατά καιρούς.

Αν αυτό θεωρείς ότι το κάνουμε για να μην στεναχωρήσουμε κάποιον, τότε κάνεις λάθος μιας και έχουμε αποδείξει πολλάκις ότι δεν μασάμε τα λόγια μας (ούτε εμείς ως rfu, ούτε αυτοί που συμμετέχουν στην προσπάθειά μας). Μπορεί βέβαια κάποιους να μην τους καλύπτουμε αλλά τι να κάνουμε... Αν πάλι το επισημαίνεις σαν ελαττωμά μας, τότε σε ευχαριστούμε και θα κοιτάξουμε να το διορθώσουμε.

Α, και μην νομίζεις ότι υπάρχουν πολλοί επιμελείς και μάλιστα αγγλομαθείς. Θέλουμε να μεταφράζουμε και πράγματα όποτε μπορούμε ή να ρίχνουμε περισσότερο φως.

2) Επίσης, η βία των μπάτσων είναι ένα πράγμα με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή συνέχεια όσοι πάμε γήπεδο. Δεν γίνεται να το ξεγράψουμε τόσο απλά ακόμα και αν καταντά κουραστικό. Δεν νομίζουμε πάντως ότι έχουμε καταλήξει τόσο acab όσο μας παρουσιάζεις. Εκτός και αν θεωρείς "φυσιολογικό" να πεθαίνουν οπαδοί από μπάτσους και να μην το αναφέρουμε.

3) Το τελευταίο σχετικά με τις πολιτικές γκρούπες μάλλον το θεωρείς προσβλητικό και περιφρονητικό για να το αναφέρεις. Δεν σε πιάνουμε όμως καθότι δεν είμαστε γκρούπα και πόλλω δε μάλλον πολιτική.

4) Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι είμαστε ανοιχτοί σε επικοινωνία και σε δημοσίευση θεμάτων που συνάδουν με το προφίλ και τις αξίες μας όπως αυτές διαμορφώνται από το λόγο και τις πράξεις μας. Για αυτό αν θεωρείς/θεωρείτε ότι έχεις να πεις κάτι παραπάνω για κάποιο θέμα γράψε/γράψτε στα σχόλια ή στείλε/στείλτε μας κάτι δικό σου/σας. Εδώ είμαστε να το συζητήσουμε και να το προβάλλουμε.


Πάντα με φιλική διάθεση

πίτσι πίτσι είπε...

Στο ψητό!
Χρησιμοποιώ αργκό των γηπέδων,όποιος θιχτεί θίχτηκε.
Χθες,έγιναν οι καφρίλες του αιώνα στο Ιβανώφειο.Τολμάει κανείς να τα βάλει με τις γριές;
Κάτι έγινε και στα Ιλίσια αλλά πιο χαλαρό.
Γκαζάκια στον Σκόκο με την ΠΑΕ να τα φορτώνει στην Original.
Τις προάλλες έγινε ντου από μπαόγκια.
Όσο για τους γάβρους μετά τα θέατρα και τις τσάρκες στην Πλάκα,έκαναν κι αυτοί το ντου απέναντι στον αιώνιο εχθρό κι έφεραν τον Σισσέ να μιλάει ακόμη και για ρατσιστικούς στόχους.
Οι βάζελοι δε,φέρεται πως έβαλαν γκαζάκια στα γραφεία της ΕΠΟ.Ενώ είχαν κάνει κι ένα γερό ντου στα χανούμια σε αγώνα μπάσκετ.
Κάπου στο βάθος κασετολογίες και πόλεμος εξουσιών στο ποδόσφαιρο.

Νομίζω πως ο παραπάνω καμβάς έχει πολλά χρώματα.Αλλά εσείς ως ζωγράφοι έχετε επιλέξει άλλα πιο χαρούμενα ίσως,αλλά σίγουρα όχι τα άνωθεν.

Radical Fans United είπε...

Είσαι άδικος πάντως. Το ότι δεν έχουμε γράψει κάτι για όλα τα παραπάνω, δεν σημαίνει ότι το κάνουμε από επιλογή να μην στιγματιστούμε ή να μην χαλάσουμε καρδιές.

Η θέση μας δεν μας επιτρέπει να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα για όλα τα παραπάνω που αναφέρεις γιατί η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και ξεχωριστή. Και επιλέγουμε πάντα να διασταυρώνουμε πληροφορίες και γεγονότα.

Είχαμε γράψει στην προηγούμενη απάντησή μας στο σχόλιό σου ότι συνηθίζουμε γεγονότα που αφορούν την Ελλάδα να τα αναλύουμε στο έντυπο και στις εκδηλώσεις και όχι σε 15-20 γραμμές του blog.

Μην προτρέχεις πάντως. Εδώ είμαστε και θα τα (ξανα)πούμε. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ για να το κάνουμε τώρα.