RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ χωρίς λόγο και στην Κύπρο...

Οι μπάτσοι δεν χτυπούν απρόκλητα και βίαια μόνο εδώ... αλλά και παραδίπλα. Το παρακάτω κείμενο-ενημέρωση ήρθε στο mail μας από οπαδό της Ομόνοιας, και το δημοσιεύουμε αυτούσιο:

Χούλιγκανς και αλήτες είναι οι ΜΜΑΔίτες

Όσοι είμαστε οπαδοί έχουμε βιώσει λίγο πολύ τη καταστολή στα γήπεδα, ιδιαίτερα όσοι είμαστε μέρος μιας οργανωμένης κερκίδας. Τα γήπεδα είναι χώρος κατασταλτικών πειραµατισµών της αστυνοµίας, και των ειδικών της βίας (πάντα ήταν αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα). Ακόμα περισσότερο στην Κύπρο όπου δεν έχουμε εμπειρίες από μαζικές κινητοποιήσεις, η καταστολή εκδηλώνεται περισσότερο στα γήπεδα παρά στον δρόμο ή τουλάχιστον είναι πιο εμφανής.

Aυτά όμως που ζήσαμε το Σάββατο δεν είχαν προηγούμενο. Τα ένστολα καθάρματα της ΜΜΑΔ έκαναν αναίτια έφοδο στη κερκίδα μας και κτυπούσαν με απίστευτη αγριότητα όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, είναι αλήθεια ότι η ατμόσφαιρα πριν από κάθε ματς ΟΜΟΝΟΙΑ-αποέλ μυρίζει μπαρούτι. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν όχι εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ οπαδών αλλά επίθεσης της αστυνομίας.

Παρασκευή βράδυ μαζευτήκαμε στο οίκημα της θύρα9 για φαγοπότι. Όταν ανάψαμε φωτιά στον κλειστό δρόμο μπροστά από το οίκημα και φωνάξαμε κάποια συνθήματα(χωρίς να ενοχλούμε κανέναν σε μια περιοχή εξάλλου μη πυκνοκατοικημένη) ο δρόμος και τα γύρω στενά γέμισαν ασφαλίτες. Λίγα λεπτά αργότερα ήρθαν αρκετά περιπολικά και πυροσβεστικά οχήματα και με το που κατέβηκαν οι αστυνομικοί και μμαδίτες μας επιτέθηκαν με χημικά. Ακολούθησε ολιγόλεπτη σύγκρουση και μετά από πολύ ώρα οι αστυνομικοί αποχώρησαν απειλώντας μας με συλλήψεις και ξύλο τη επόμενη μέρα στο γήπεδο, αφού εκείνη την ώρα δεν τους έπαιρνε να το κάνουν.

Το Σάββατο μισή ώρα πριν τη έναρξη του αγώνα, 2 λεωφορεία οπαδών μας από την Λάρνακα δέχθηκαν πετροβολισμό από οπαδούς του αποέλ στον μεγάλο κυκλικό κόμβο στη είσοδο της Λευκωσίας υπό τη ανοχή και κάλυψη της αστυνομίας! Το ίδιο έγινε και νωρίτερα όταν επιτέθηκαν σε 6 αυτοκίνητα τουρκοκυπρίων που ήταν σταθμευμένα κοντά στο οίκημα τους τραυματίζοντας και ένα μικρό παιδάκι!

Όταν όμως οι οπαδοί μας κατέβηκαν από το λεωφορείο και κατέφθασαν εξουθενωμένοι από την μεγάλη απόσταση στην είσοδο του σταδίου, δέχθηκαν επίθεση από τους μμαδίτες επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για ότι έγινε! Μάλιστα κτυπούσαν με τα ρόπαλα όποιον είχαν μπροστά τους είτε αυτούς που διαμαρτύρονταν είτε κόσμο που απλά έμπαινε στο γήπεδο, ανοίγοντας τα κεφάλια 2 ατόμων!

Αργότερα στη διάρκεια της ανάπαυλας στο ημίχρονο δημιουργήθηκε μικρή ένταση στα κάγκελα μεταξύ βόρειας(θύρα9)και ανατολικής κερκίδας, όταν οπαδοί και από τις 2 πλευρές άρχισαν να ρίχνουν μικροαντικείμενα. Ενώ όμως το σκηνικό έλήξε μετά από λίγα λεπτά χωρίς να γίνει τίποτα σοβαρό και ο κόσμος απομακρύνθηκε χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα ούτε με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί, ξαφνικά μμαδίτες όρμησαν στη κερκίδα της θύρα9 και άρχισαν απρόκλητα να κτυπάνε με μανία τον κόσμο τραυματίζοντας ακόμα και γυναικές, μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένους! Όταν ο κόσμος τους φώναζε να σταματήσουν και ζητούσε εξηγήσεις γιατί το κάνουν αυτό, συνέχισαν να κτυπάνε αδιακρίτως με ακόμα περισσότερο μένος.

Αυτό όμως που ίσως δεν υπολόγιζαν ήταν η οργισμένη αντίδραση των οπαδών μετά από αυτό, ιδιαίτερα των νεολαίων. Η λαική αντιβία που εκδηλώθηκε σαν απάντηση στη τρομοκρατία και τον τραμπουκισμό της μμαδ, ανάγκασε τα μέλη της να αποχωρήσουν και να προσπαθήσουν να βγουν από τις κερκίδες κυνηγημένοι από κόσμο που φώναζε συνθήματα εναντίον τους. Μόλις όμως πλησίασαν στη έξοδο, αντί να βγουν και να φύγουν, άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα και χημικά μέσα στη κερκίδα προκαλώντας πανικό σε 5000 άτομα που ήταν στη κερκίδα αφού η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική. Κάποιοι άρχισαν να λιποθυμούν ή να πέφτουν πάνω σε άλλους(μπορείτε να φανταστείτε τις σκηνές φρίκης σε μια κατάμεστη κερκίδα πνιγμένη από δακρυγόνα όπου πολλοί ένοιωθαν τα δακρυγόνα και χημικά για πρώτη φορά και δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν).Όσοι προσπάθησαν να βγουν έξω βρήκαν τις πόρτες κλειστές και τους μμαδίτες να τους βαράνε και να τους σκίζουν τα κεφάλια, μη αφήνοντας κανέναν να βγει έξω, ακόμα και άτομα που είχαν τραυματιστεί ή ήταν σχεδόν λιπόθυμα! Τη ίδια στιγμή συνέχισαν τη αλόγιστη χρήση χημικών ενώ δεν κινδύνευαν καθόλου.

Από κείνη τη ώρα και μέχρι σχεδόν 2 ώρες μετά το ματς ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών και της αστυνομίας. Η ένταση και η διάρκεια των συγκρούσεων ήταν πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα ακόμα και στα γήπεδα. Ο κόσμος εξοργίστηκε καθώς οι μμαδίτες συνέχιζαν να κτυπάνε ανελέητα, ακόμα και οικογενειάρχες που απλά αποχωρούσαν η βρισκόταν στη καφετέρια του γηπέδου μαζί με τα παιδιά τους. Συνεχώς μας έβριζαν, προκαλούσαν, έκαναν άσεμνες χειρονομίες και άρχισαν να συλλαμβάνουν όποιον τολμούσε να διαμαρτυρηθεί η να αντισταθεί.

Έριχναν κατευθείαν πάνω μας δακρυγόνα, καπνογόνα, κρότους λάμψης και παραισθησιογόνα σπρέι προκαλώντας αρκετούς τραυματισμούς. Το μόνο που έμεινε να κάνουν ήταν να μας πυροβολήσουν. Πολλοί που τα είδαν αυτά σοκαρίστηκαν, κλονίστηκαν, τους φαίνονταν απίστευτη η όλη αστυνομική κτηνωδία.

Όλα αυτά φυσικά δεν έγιναν τυχαία, ούτε αποτελούν συνέχεια μεμονωμένων περιστατικών αστυνομικής βίας στα γήπεδα. Είναι η κορύφωση της κατασταλτικής πολιτικής που εφαρμόζει από τη αρχή της χρονιάς το κράτος και η αστυνομία.

Από το καλοκαίρι ψηφίστηκε τρομονόμος για πάταξη της βίας που ήδη έριξε άμεσα στη φυλακή 7 οπαδούς διαφόρων ομάδων, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και βάση αναξιόπιστων μαρτυριών αστυνομικών. Ο νόμος αυτός προνοεί εξοντωτικά μέτρα.

Για παράδειγμα άτομα θα φυλακίζονται 6 μήνες για εξύβριση(!), ενώ όταν θεωρηθεί ότι χρησιμοποίησε επιθετικό όπλο ή συμμετείχε σε συμπλοκή, η αντίστοιχη ποινη είναι 2 χρόνια! Επίσης με αυτό τον νόμο καθιερώνεται ηλεκτρονικό κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης οπαδών και μάλιστα αυτό γίνεται χωρίς όρους και προυποθέσεις, δηλαδή είναι άγνωστο ποιοι επεξεργάζονται τα βίντεο (..αστυνομικοί) που καταλήγουν οι κασέτες (..ασφάλεια) και με ποιο δικαίωμα παρακολουθούν τόσες χιλιάδες κόσμου (φακέλωμα και παραβίαση προσωπικών δεδομένων). Το πόσο αυταρχικός είναι αυτός ο νόμος φαίνεται και από ότι υπάρχει διάταξη για παράνομη συνάθροιση οπαδών(!)όρος που συνήθως βρίσκουμε σε δικτατορικά καθεστώτα σαν πρόφαση για να καταστείλουν κόσμο.

Ήδη είχαμε τα γνωστά παρατράγουδα με τη αναίτια διακοπή αγώνων για το άναμμα φωτοβολίδων αλλά και τη απαγόρευση εισόδου σε οπαδούς. Όπως γίνεται προφανές ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα, είναι σε πολλά σημεία αντισυνταγματικός.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες για ότι γίνεται καθώς εφαρμόζει αυτή τη πολιτική και φυσικά οι μμαδιτές δεν επιτέθηκαν σε μας τους ομονοιάτες για να τη εκδικηθούν επειδή δήθεν είναι αριστερή και επιδιώκει τη κάθαρση από τα φαινόμενα σήψης στα σώματα ασφαλείας. Άμα ήθελε να κάνει κάθαρση, δεν θα εφάρμοζε αυτόν τον νόμο με ότι συνεπάγεται, ούτε θα επέτρεπε στη μμαδ να μπαίνει στις κερκίδες και να βαράει κόσμο στο ψαχνό. Μπορούσε σαν αριστερή κυβέρνηση ακόμα και να διαλύσει αυτόν τον μηχανισμό που ο μοναδικός του σκοπός είναι η τρομοκράτηση του λαού και που τη διάλυση τέτοιων μηχανισμών απαιτούν όλες οι αριστερές οργανώσεις παγκόσμια. Εδώ κάποιοι θα πουν ότι δεν μπορεί να το κάνει αφού διαχειρίζεται το αστικό κράτος που τέτοιοι μηχανισμοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι του. Όμως δεν συμβαίνει μόνο αυτό αλλά και τα πρόσωπα που έχει στη ηγεσία της αστυνομίας και των υπουργείων η κυβέρνηση, είναι ταυτισμένα με αυτούς τους μηχανισμούς. Ο σημερινός αρχηγός της αστυνομίας υπηρέτησε για 15 συνεχή χρόνια ως Διοικητής του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) ενώ ο υπουργός άμυνας ήταν ο πρώτος διοικητής της ΜΜΑΔ.

Η εξήγηση γιατί επιτέθηκαν με τόση αγριότητα στον κόσμο της ομόνοιας και ιδιαίτερα στους οργανωμένους είναι απλή. Είναι γιατί η θύρα9 με τη δράση της ειδικά φέτος έδειξε τη αντίθεση της στα φαινόμενα αστυνομικής βίας και η πρακτική της ξεπέρασε τα όρια των θεσμών χειραγώγησης. Μερικά παραδείγματα είναι τα πανό ενάντια στον τρομονόμο, τα συνθήματα σχεδόν σε κάθε αγώνα ενάντια στη αστυνομοκρατία αλλά κυρίως το ότι διοργάνωσε πορεία για τη δολοφονία του Αλέξη στην Αθήνα από αστυνομικό και ότι πολλά μέλη της συμμετείχαν αυτοοργανωμένα σε σχετικές διαδηλώσεις στην Κύπρο.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι αυτός ο αγώνας ενάντια στη καταστολή να συνεχιστεί στα γήπεδα για να μπορέσουμε να είμαστε εκεί με τους δικούς μας όρους και κανόνες και όχι όπως μας επιβάλει η εκάστοτε εξουσία, αλλά και να μεταφερθεί στους δρόμους από όλους τους οπαδούς που έχουν αντιφασιστικές αντιλήψεις και δράση μαζί με τους κοινωνικούς αγωνιστές ή ομάδες που ήδη έχουν αναπτύξει τέτοια δράση γι αυτό και αντιμετωπίζουν τη κρατική καταστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: