RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

"ρε μπιν λάντεεεν,τί να κάνωωωω..."

Πέρασε 1 βδομάδα μετά την επέτειο των 11 χρόνων από την πτώση των δίδυμων πύργων.Στα ευρωπαικα παιχνιδια που ακολουθησαν-τέτοιες μέρες δηλαδή- την πτώση των δίδυμων πύργων (ένα από τα γεγονότα που όλοι μας θυμόμαστε τι κάναμε όταν συνέβησαν-καλώς ή κακώς) η UEFA εύλογα ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, μια απο τις λίγες φορές που έγινε κάτι τέτοιο σε όλη την Ευρώπη ταυτόχρονα. Παντού εκτυλίχτηκαν στιγμές συγκίνησης και πένθους.
Στην Ελλάδα όμως, τη χώρα στην οποία καταλήγουν στην αμερικάνικη πρεσβεία σταθερά ογκώδεις πορείες, στην Ελλάδα που 2 χρόνια πριν (1999 ) στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από το ΝΑΤΟ είχε αναπτυχθεί το ογκωδέστερο και δυναμικότερο αντιπολεμικό κίνημα που διήρκεσε μήνες, στην Ελλάδα που στη λαϊκή συνείδηση η χούντα έχει καταγραφεί ως "αμερικανοκίνητη", στην Ελλάδα που ήταν η μόνη χωρα απο τις ευρωπαϊκές που εκείνες τις μέρες η αμερικανική πρεσβεία δεν πνίγηκε στα λουλούδια, η εφαρμογή της απόφασης  της UEFA κατέστη αδύνατη (με πρώτη ένδειξη το αγώνα ΑΕΚ-Χιμπέρνιαν).




Όλο το γήπεδο πρακτικά, εκτός από τους παίκτες και τον...αιώνια αγαπημένο Χρυσόστομο Ψωμιάδη - που ως πηγαίος...ανθρωπιστής τιμά τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών - αποδοκιμάζει, φωνάζει τα κλασικά περί ¨φονιάδων των λαών αμερικανών¨ και το όνομα του μακαρίτη πλέον Μπιν Λάντεν περιπαικτικά για να γινει παγκοσμίως γνωστή η αιτία της αντίδρασης, μην υποτεθεί πως υπήρξε ασυνεννοησία ή λάθος.

Το θέμα πήρε τότε παγκόσμιες διαστάσεις, πολλοό το χαρακτήρισαν φρικαλέα κι απάνθρωπη στάση, άλλοι ανεξήγητη, άλλοι τρόμαξαν, κάποιοι αξίωσαν τουριστικό εμπάργκο της Ελλάδας, άλλες φωνές ειδικά εγχώριες αιτιολόγησαν ή και δικαιολόγησαν τη στάση αυτή, με βάση το διάχυτο αντιαμερικανισμό που αναλύσαμε και παραπάνω.

Το δίδαγμα που πήραν όλοι πάντως, κι όσοι χαρηκαν κι όσοι ταράχτηκαν από την έλλειψη σεβασμού στους νεκρούς (άμαχους) ήταν διπλό.
Ότι το γήπεδο ειναι καθρέπτης του παλμού της κοινωνίας. Και πως ο σεβασμός, αν δεν υπάρχει, δεν είναι δυνατό να επιβληθεί...
υ.γ. Θυμόμαστε πως την επόμενη εβδομάδα το ίδιο έγινε και σε άλλον ευρωπαϊκό αγώνα (του ΠΑΟ),όπως επίσης και διάφορα πανιά και πλακάτ.Βοηθήστε τις μνήμες μας...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαι σε αγωνα του παναθηναικου και σε αγωνα του ολυμπιακου ειχε γινει παρομοιο σκηνικο παντως.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θυμάμαι να φωνάζουν εκείνες τις μέρες και το π..... γιοι αμερικανοί