RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Γιάννης Ιωαννίδης vs. 4049/12...

Το Σαββατο 7 Ιουλίου το μεσημεράκι στα πλαίσια του φεστιβάλ οργανώσαμε μια συζήτηση με αφορμή το νέο άθλητικό νόμο όπου προσπαθήσαμε να τον ερμηνεύσουμε και να δούμε με ποιες κινήσεις θα μπορέσουμε από τη νέα σεζόν να αποδείξουμε όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού και των οπαδών αλλά και στην κοινωνία την αντισυνταγματικότητα πολλών από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτόν το νόμο. Την επόμενη μέρα στην Καθημερινή δημοσιεύτηκε η παρακάτω συνέντευξη του νέου πλέον υπουργού Γιάννη Ιωαννίδη, η οποία επικεντρώθηκε στο νόμο και φαίνεται να αναγνωρίζει τα "τραβηγμένα" σημεία του νόμου. Παρόλο αυτά όταν αναφέρεται στο ιδιώνυμο λέει πώς έχει καταργηθεί ενώ στον νέο αθλητικό νομό 4049/12 το ιδιώνυμο επανέρχεται, χωρίς τυμπανοκρουσίες βέβαια και κάπως στα ψιλά γράμματα. Δεν έχει ενημερωθεί ο νέος υπουργός για την επαναφορά του ιδιώνυμου; Και αν όχι, γιατί είναι τόσο ψιλά γράμματα που και ο ίδιος δεν τα είδε, όταν ενημερωθεί θα το καταργήσει και πάλι; Για να δούμε... Η νέα αγωνιστική σεζόν θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον...   

 ΓΓια την κατάργηση του ιδιώνυμου αδικήματος για τα επεισόδια στα γήπεδα: «Το ιδιώνυμο αδίκημα, όπως είχε περάσει, σήμαινε ότι σε περίπτωση που συλληφθείς μέσα στο γήπεδο, ό,τι κι αν έχεις κάνει, πας φυλακή. Αν την ίδια συμπεριφορά την έχεις κάπου άλλου, δεν θα πας φυλακή.
Άρα, δαιμονοποιήθηκε ένας χώρος που είναι χώρος άθλησης και χαράς, ασχέτως αν κάποιοι τον μετατρέπουν σε χώρο βίας. Γιατί να διαφέρει το γήπεδο από όλους τους άλλους χώρους, στους οποίους αν γίνει η ίδια παράβαση θα υπάρχει άλλη αντιμετώπιση και άλλη ποινή; Γι' αυτό δώσαμε το δικαίωμα στον δικαστή να δικάσει.
Αν το παράπτωμα δεν είναι βαρύ μπορεί να του επιβάλλει ποινή με αναστολή και σε αυτό το διάστημα να απαγορεύεται να πάει στο γήπεδο και να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα. Έγιναν αδικίες με τον τρόπο που εφαρμόστηκε το ιδιώνυμο επειδή έβρισαν. Μετατράπηκαν οι αστυνομικοί σε δικαστές. Είμαι υπερήφανος που για κάποιους "έχασα" επειδή κατήργησα το ιδιώνυμο».
Για το θέμα της βίας: «Η καταπολέμηση της βίας δεν είναι θέμα του υπουργείου Αθλητισμού. Είναι θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εμείς έχουμε νομοθετήσει για τις κάμερες στα γήπεδα, για το ονομαστικό εισιτήριο… Θα πρέπει επιτέλους να τα υλοποιήσουμε. Δώσαμε τα "όπλα" στην αστυνομία ώστε να μπορεί με τις κάμερες να ελέγξει ποιος κάνει τα επεισόδια. Με το ονομαστικό εισιτήριο να ξέρει πού κάθετε ο κάθε φίλαθλος».
Για το αν θα εφαρμοστούν: «Είναι πρόβλημα γιατί ο Ολυμπιακός έχει το δικό του σύστημα, ο Παναθηναϊκός το δικό του, ο ΠΑΟΚ το δικό του για το ονομαστικό εισιτήριο. Εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στα δικά τους συστήματα. Συνεπώς, θα πρέπει να συνεργαστούν οι ομάδες με το δικό μας κεντρικό σύστημα ώστε να ξέρουμε την ώρα των επεισοδίων πού βρίσκεται ο καθένας. Θα προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε».
Για τις διατάξεις στον νέο αθλητικό νόμο που προβλέπουν αστικές και ποινικές ευθύνες σε μέλη Δ.Σ. σε περιπτώσεις που οπαδοί δημιουργήσουν επεισόδια: «Είναι άδικο ένας παράγοντας να τιμωρηθεί επειδή σε μία οργανωμένη μετακίνηση έκαναν ορισμένοι επεισόδια. Άλλο να τιμωρηθεί το σωματείο και άλλο να υπάρχει ποινική ευθύνη. Είναι πολύ τραβηγμένο. Θα διαβάσουμε ξανά τον νόμο και όπου χρειαστούν διορθώσεις θα τις κάνουμε».
Για τις δυσκολίες που περιμένει να αντιμετωπίσει: «Με απασχολούν οι εχθροί του αθλητισμού που είναι η βία, το ντόπινγκ και τα στημένα. Πρέπει η πολιτεία να δρα οργανωμένα όπως έκανε με την παρακολούθηση τηλεφώνων. Επίσης, πρέπει να λειτουργήσει η κόκκινη γραμμή καταγγελιών. Αν δεν συνεργαστούμε όλοι δεν θα γίνει τίποτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: