RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Virage d' Auteuil (VA) vs Kop de Boulogne (KOB) (ανανέωση, σήμερα 23/03, με αλλαγή της τελευταίας παραγράφου και προσθήκη ΥΓ.)

Αφού καταλάγιασε κάπως το βαρύ κλίμα από το θάνατο του 35χρονου οπαδού της Παρί Σεν Ζερμέν, ήρθε η ώρα να γράψουμε και εμείς κάποια πράγματα για το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τον τελευταίο καιρό στην κερκίδα της ομάδας της "Πόλης του Φωτός".

Το οπαδικό κίνημα της Παρί ξεκινά από το 1975 με την ίδρυση του γκρουπ Les Amis du PSG και αμέσως δημιουργούνται τα δύο μεγάλα παρακλάδια στα δύο πέταλα του γηπέδου. Το πέταλο της Βουλόνης (KOB) αποτελείται από τους Tifo E Stupido, Gavroches de Paris, Rangers Paris 1995, C.F.P. - Casual Firm Paris, Commando Loubards, P.A.C. - Paris Assas Club, Section Cigogne, ATR, Milice Paris, Dirty squad Paris, BCBG, Layache family, Commando Pirate Paris και Army Korps και είναι γνωστό για τη ρατσιστική στάση των οπαδών του καθώς το κρατούν "λευκό", ενώ στο νότιο πέταλο  (VA) κάθονται οι Lutèce Falco '91, Supras Auteuil 1991, Kriek Paris 1999, Ultras Grinta 2009, Titans και Dragon's, στις τάξεις των οποίων βρίσκουν στέγη και οι Άραβες και Αφρικανοί οπαδοί της Παρί.  Επίσης, οπαδικά γκρουπ υπάρχουν και στο κέντρο του γηπέδου. Στο Tribune Paris κάθονται οι Authentiks Paris 2002, Puissance Paris 2003, Hoolicool 1993 και Brigade Paris 2006 ενώ στο Presidential Tribune κάθονται οι Les Amis du PSG, PSG Grand Sud και Titi Fosi 1995.

Στο εξωτερικό ο διαχωρισμός των ultras με τους hooligans δεν αντιπροσωπεύει μόνο την δημιουργική και μαχητική διαφορά μεταξύ των δύο αλλά πολλές φορές και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Έτσι, και στην περίπτωση που εξετάζουμε, το πέταλο του Auteuil  βαδίζουν σε πιο ultras βήματα (π.χ. αντιδράσεις ενάντια στη διοίκηση και το μοντέρνο ποδόσφαιρο, choreo) ενώ το πέταλο των Boulogne, διαλυμένοι εδώ και πολύ καιρό, φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα πεσίματα (πρωτοστατούν σε κάθε μανούρα κι είναι επηρεασμένοι από το βρετανικό χουλιγκανισμό), αν και οι πρώτοι δεν έλειψαν ποτέ από αυτά.  

Τα δύο πέταλα βρίσκονται εδώ και χρόνια σε κόντρα (πολιτική κατά κύριο λόγο) αλλά φέτος η κατάσταση είναι εκρηκτική. Οι συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών έχουν γενικευτεί και σχεδόν σε κάθε αγώνα θα υπάρχει και κάποιο περιστατικό βίας. 

Το πρώτο δημόσιο επεισόδιο εκτυλίχθηκε στον εκτός έδρας αγώνα με την Μπορντό στις 5 Δεκεμβρίου του 2009. Κάποιος από τους KOB κατευθύνεται προς τους VA κρατώντας ένα μικρό πανί με τον κέλτικο σταυρό. Οι VA απαντούν άμεσα ξυλοκοπώντας τον. Ο συγκεκριμένος τύπος φεύγει κακήν κακώς αλλά ορκίζεται εκδίκηση στο ματς με τη Λιλ. Ένα μέλος των Lutece Falco (γκρουπ του VA) δήλωσε: "Επιτεθήκαμε στον λάθος άνθρωπο μιας και ο συγκεκριμένος απολαμβάνει εκτίμησης στο KOB. Και στο κάτω-κάτω, δεν έχει νόημα να προκαλείς τους  KOB καθώς όταν μιλάμε για βία, είναι ασυναγώνιστοι".   

Το δεύτερο επεισόδιο εκτυλίχθηκε στον εκτός έδρας αγώνα με τη Λιλ στις 16 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Ένα "κεφάλι" του KOB άρχισε να τραγουδά ρατσιστικά συνθήματα και κάποιοι από τους Supras Auteil (SA) του επιτέθηκαν. Οι μπάτσοι αναγκάστηκαν να επέμβουν κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου με πυροσβεστήρες, όταν και έπεφταν αρκετές κροτίδες και η μάχη ανάμεσα στους οπαδούς είχε αρχίσει. Στη συνέχεια, οι μπάτσοι μπήκαν μπροστά από την κερκίδα τους καθώς ένας οπαδός της Παρί προσπάθησε να μπει στο γήπεδο ενώ μέσα στην κερκίδα σχηματίστηκε αστυνομικό "κορδόνι" για να χωρίσει τους οπαδούς. Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, οι VA αποχώρησαν ύστερα από εντολή των μπάτσων ενώ οι υπόλοιποι έμειναν μπλοκαρισμένοι από αυτούς. 

Οι KOB σε αυτό το ματς είχαν και τη βοήθεια  κάποιων Βέλγων οπαδών (το Λιλ βρίσκεται βόρεια και κοντά στα σύνορα), με τους οποίους έχουν καλές σχέσεις λόγω της κοινής ιδεολογικής σκέψης. Κάποιος από τους SA δήλωσε μετά τον αγώνα ότι "αυτό που συνέβη είναι η ίδια ιστορία των τελευταίων ετών, 200 τύποι που την πέφτουν σε όποιον δεν είναι λευκός". Αντίθετα, το KOB αρνήθηκε να κάνει την παραμικρή δήλωση.

Δημοσιεύματα στο γαλλικό τύπο άρχισαν να κάνουν λόγο για ένα νέο εμφύλιο στις κερκίδες της Παρί. Σημείωναν μάλιστα πόσο δύσκολο έχει γίνει το έργο της αστυνομίας να ελέγξει το KOB μετά τη διάλυση των Boulogne Boys (1985-2008) εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί καθώς πολλοί από τους οπαδούς επιλέγουν να δρουν ανεξάρτητα. Από την άλλη, το VA επισημαίνει ότι παλαιότερα το KOB δεν θα τους προκαλούσε ποτέ στα εκτός,επειδή ήταν πάντα περισσότεροι (το VA) αλλά πλέον μαζεύει πάνω από 200 άτομα στα εκτός έδρας παιχνίδια για να μην έχει προβλήματα. Τα ταξίδια για τα εκτός έδρας παιχνίδια και η αντιμετώπιση των μπάτσων δεν θα είναι ποτέ ξανά η  ίδια για τους Παριζιάνους οπαδούς.

Ενδιάμεσα έχουμε την ανακωχή στο εκτός έδρας ντέρμπυ με τη Λιόν στις  30 Ιανουαρίου. Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στον αγώνα με τη Λιλ, η διοίκηση της Παρί αποφάσισε να μην διαθέσει εισιτήρια στους συνδέσμους αλλά όποιος ήθελε να ταξιδέψει για να δει την ομάδα θα έπρεπε να το δηλώσει έτσι ώστε να καταχωρηθεί το όνομά του σε μια λίστα την οποία θα ήλεγχαν οι μπάτσοι την ώρα του αγώνα. Περίπου 400 οπαδοί της Παρί "υπάκουσαν". Ωστόσο, κάποια από τα γκρουπ του VA (περίπου 300-400 άτομα) αποφάσισαν να πάνε στον αγώνα χωρίς να δώσουν τα στοιχεία τους. "Είναι απαράδεκτο" τόνισε ένας αντιπρόσωπος του Auteuil και συνέχισε: "Είναι επίθεση στις δομές μας. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αυτός ο προληπτικός έλεγχος. Στη Λιόν θα πάμε χωρίς εισιτήρια, αν και ξέρουμε ότι οδηγούμαστε στα άκρα. Στα επόμενα εκτός έδρας παιχνίδια, αν ισχύουν ακόμα αυτά τα μέτρα, θα προσπαθήσουμε  με κάποιον τρόπο να αγοράσουμε εισιτήρια". Οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι οι μπάτσοι δεν θα ρισκάρουν να τους αφήσουν εκτός γηπέδου και να τριγυρνούν στην πόλη αλλά θα τους βάλουν στο γήπεδο ακόμα και χωρίς εισιτήρια. όσοι πήγαν στη Λιόν πάντως, είδαν και τον αγώνα...

Μία ακόμα ανακωχή στον εκτός έδρας αγώνα με τη Νανσί όπου 600 οπαδοί της Παρί ταξίδεψαν για να υποστηρίξουν την ομάδα τους. 250 μπάτσοι των CRS (τα γαλλικά ΜΑΤ), 60 μπάτσοι και 250 σεκιούριτι της διοίκησης της Νανσί θα ήταν υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης. Οι οπαδοί της Παρί τοποθετήθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τους φιλοξενούμενους οπαδούς, ο οποίος είναι χωρισμένος στα δύο. Σε κάθε ένα από τα χωρίσματά του έκατσαν και τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Το τρίτο και τελευταίο επεισόδιο εκτυλίχθηκε στον εντός έδρας αγώνα με τη Μαρσέιγ στις 28 Φεβρουαρίου. Ήδη από τις 12 Φεβρουαρίου η κατάσταση μύριζε μπαρούτι. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι οπαδοί της Μαρσέιγ θα προμηθευτούν 1500 εισιτήρια κάτι που εξαγρίωσε τους οπαδούς της Παρί. Μία εκπρόσωπος του KOB δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είναι εξοργιστικό. Το ρίσκο των επεισοδίων είναι ακόμα πιο μεγάλο. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Οι 500 επιπλέον θέσεις προμηνύουν συγκρούσεις. Την προηγούμενη φορά είχαν έρθει 1000 Μαρσεγιέζοι και είχαν τοποθετήσει ένα προσβλητικό πανό για τον Ζιλιέν (οπαδός της Παρί και μέλος των Boulogne Boys που δολοφονήθηκε από μπάτσο στις 25/11/06 στην προσπάθεια του δεύτερου να σώσει ένα Γάλλο οπαδό με ισραηλινή καταγωγή που λυντσαριζόνταν από τους Boulogne Boys μετά το τέλος του αγώνα Παρί-Χάποελ Τελ Αβίβ). Όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν όπως εμείς (την άνοιξη του 2008 οι Boulogne Boys προκαλούν σάλο και διαλύονται εξαιτίας ενός άκρως προσβλητικού πανό που έβριζε τους οπαδούς της Λανς - ¨παιδεραστές, άνεργοι, αιμομίκτες, καλώς ήρθατε στο σπίτι των Βορείων¨) αλλά επιβραβεύονται και με επιπλέον 500 θέσεις. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Θα είναι αργά, αν σκοτωθεί κάποιος και μετά αναλάβουμε μέτρα".

Οι οπαδοί της Μαρσέιγ αρνούνται να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα εξαιτίας των υπερβολικών μέτρων ασφάλειας που θα λάμβαναν οι μπάτσοι. Έτσι, τα δύο πέταλα βρίσκουν την ευκαιρία που έψαχναν  για να ξεκαθαρίσουν πλήρως τη θέση τους. Δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα (19:00) ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Auteuil και μπάτσων έξω από το VA. Ύστερα από λίγο (19:30) εμφανίζονται οπαδοί από το KOB και τα δύο πέταλα συγκρούονται με ό,τι βρίσκει μπροστά του ο καθένας. Αφού πέρασε κάμποση ώρα επεμβαίνουν τα CRS και οδηγούν τους οπαδούς του VA μέσα στο γήπεδο και αυτούς του KOB στα γύρω στενά. Για αρκετή ώρα η είσοδος στο πέταλο των Auteuil είναι μπλοκαρισμένη. Η κατάσταση εξομαλύνεται μόλις ένα τέταρτο (20:45) πριν το εναρκτήριο λάκτισμα. Οι μπάτσοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να επαναφέρουν την τάξη και προέβησαν σε 19 συλλήψεις. Σε αυτούς τους 19 οπαδούς θα απαγορευτεί η είσοδος στα γήπεδα της Γαλλίας.

Η σύγκρουση των οπαδών όμως άφησε πίσω της έναν βαριά τραυματισμένο. Στις 20:15 ένα ασθενοφόρο παραλαμβάνει τον 35χρονο Γιαν (μέλος των Casual Firm Paris του KOB), ο οποίος έχει χάσει πλήρως τις αισθήσεις του και νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση. Την Τετάρτη 17 Μαρτίου  και ώρα 23:30 θα χάσει τη μάχη με τη ζωή. Η διοίκηση της Παρί θα προσφερθεί να αναλάβει τα έξοδα της κηδείας αλλά η οικογένεια θα αρνηθεί.

Τις επόμενες μέρες η αστυνομία προέβη στη σύλληψη ενός 28χρονου από το VA, ο οποίος παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στον ξυλοδαρμό του Γιαν και αποκάλυψε την ταυτότητα και πολλών άλλων συμμετεχόντων. Η κίνηση του αυτή θα του αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό στο δικαστήριο, όταν γίνει η δίκη. Επίσης, η αστυνομία αναμένεται να χρησιμοποιήσει και το υλικό από τις κάμερες γύρω από το γήπεδο για να προχωρήσει στην ταυτοποίηση προσώπων.

Ο πρόεδρος της Παρί ανακοινώνει ότι δεν θα ξαναπάρει εισιτήρια για εκτός έδρας αγώνες ενώ στα άμεσα σχέδιά του είναι και το κλείσιμο όλων των συνδέσμων. Η γαλλική ομοσπονδία τιμωρεί την Παρί με ποινή μιας αγωνιστικής, την οποία θα εκτίσει στον επόμενο αγώνα με την Μπουλόν στις 28 Μαρτίου.

Την επόμενη αγωνιστική (06/03) η Παρί αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Λανς. Η διοίκηση της ομάδας της πρωτεύσουσας απαγορεύει στους οπαδούς της να πάνε στον αγώνα. Οι αρχές ζητούν από τη διοίκηση της Λανς να μην εκδώσει εισιτήρια στο πέταλο των φιλοξενούμενων και ο χώρος αυτός να παραμείνει κλειστός και για το κοινό των γηπεδούχων. 500 μπάτσοι και σεκιουριτάδες θα βρίσκονται επί ποδός για να διαφυλάξουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ωστόσο, 70 οπαδοί της Παρί συλλαμβάνονται και τιμωρούνται με πρόστιμο €25 επειδή δεν τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί. Μέχρι και τον αγώνα με τη Λανς,σχεδόν 200 οπαδοί της Παρί έχουν τιμωρηθεί με απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο.

Στον επόμενο εντός έδρας αγώνα με τη Σοσό στις 13 Μαρτίου τα πέταλα είναι σχεδόν άδεια ενώ ένα πανό για τον Γιαν (Γιαν, το KOB μαζί σου) είναι η ελάχιστη πράξη συμπαράστασης. Το VA είχε δώσει γραμμή αποχής στα μέλη του πριν τον αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα έχουν προηγηθεί. Το KOB  από την άλλη δεν έδωσε κάποια οδηγία.
Η διοίκηση της Παρί ανακοίνωσε ότι ούτε για τον προχθεσινό αγώνα (20/03) με τη Νις θα έπαιρνε εισιτήρια. Επίσης, τις 400 έχουν φτάσει οι απαγορεύσεις εισόδου στο γήπεδο σε οπαδούς της Παρί.


Σίγουρα όλα τα παραπάνω δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα που συμβαίνει σε μία κερκίδα. Είναι σίγουρα όμως μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έχει πολύ βαθιές ρίζες, πολιτικές και όχι μόνο "οπαδικής κουλτούρας". Απλά, είναι τόσο έντονος ο διαχωρισμός, δύο αντίπαλα πέταλα και όχι ένα ενιαίο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, που η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί οποιαδήποτε στιγμή. Εμείς, με τη σειρά μας, να σημειώσουμε ότι  δεν μπορούμε να διαννοηθούμε με ποιο κριτήριο αποκλείονται από την κερκίδα άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα ή θρήσκευμα. Και στο κάτω-κάτω, αυτοί οι ηλίθιοι ρατσιστικοί διαχωρισμοί το μόνο που εξυπηρετούν είναι τα συμφέροντα των "από πάνω" (διοικήσεις, ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, μπάτσοι κλπ) που θέλουν κερκίδες,που δεν θα αντιδρούν και δεν θα απειλούν το εμπόρευμα και το θέαμά τους.

ΥΓ. Η αλλαγή είναι το ότι έφυγε η πρόταση που έλεγε πως συμπαρατασσόμαστε με το Virage d' Auteuil. Αυτό έγινε όχι μόνο για να αποφευχθεί η όποια ταύτισή μας με τους δολοφόνους του Γιαν που δεν ανέχονται φασιστικές μαλακίες και με τον 28χρονο που ρουφιάνεψε τους υπόλοιπους αλλά και γιατί και οι VA δεν έπαψαν ποτέ να συμμετέχουν σε πεσίματα σε άλλους οπαδούς. Ήταν μάλιστα και από τους πρώτους που είχαν πάει στη Μασσαλία για τον περίφημο αγώνα με τη Μαρσέιγ που παρότι δεν θα γινόταν, 400 οπαδοί της Παρί πήγαν στην πόλη και την έπεφταν στον οποιοδήποτε. Άλλωστε το πιο σημαντικό για εμάς είναι να πολεμάς αυτές τις ρατσιστικές τάσεις και κάθε έκφανση του μοντέρνου ποδοσφαίρου και όχι τα πεσίματα χωρίς αιτία. Αυτά.

6 σχόλια:

Ampalos είπε...

Πολύ καλό το χρονικό που έχετε βάλει. Μερικές παρατηρήσεις μιας και είστε τόσο αναλυτικοί.

-Αρκετά από τα group που αναφέρονται δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια

-Η διαμάχη δεν ξεκίνησε το 2009 αλλά είναι πολύ παλαιότερη. Ουσιατική απόρια των επεισοδίων. Η διάλυση των TIGRIS (ενός από τα καλύτερα οπαδικά group του Auteuil με έδρα το κάτω διάζωμα) μετά την επίθεση από τους Cusual χουλιγκάνους οι οποίοι πήραν "λάφυρα" τα πανό του group.

-Σημαντικότερο θέμα σε όλο το σκηνικό, μετά φυσικά από το θάνατο, είναι η διάλυση των Lutece Falco άρα και η πλήρης αποδυνάμωση του V.A.
http://lutece.falco.free.fr/

Δυστυχώς εδώ και τουλάχιστον 4-5 χρόνια επικρατεί η βία και όχι ο οπαδισμός. Τα δείγματα δείχνουν ότι η βία κερδίζει και τα σοβαρά γκρουπ διαλύονται...

Radical Fans United είπε...

Κατ' αρχάς ευχαριστούμε και για τα καλά λόγια και για τις παρατηρήσεις σου.

Το θέμα το περιορίσαμε στη φετινή κόντρα για να τονίσουμε και το πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Γνωρίζουμε ότι η κόντρα δεν ξεκίνησε τώρα αλλά θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθούμε στο τώρα και να μην αναφερθούμε σε όλα αυτά που έχουν συμβεί κατά καιρούς (Tigris Mystic vs Karsud, τα ψηρίσματα των πανό, οι κόντρες με τους Boulogne Boys, το εμετικά συνθήματα και πράξεις των KOB για το νεκρό αρχηγό των Tigris κλπ).

Αν σου είναι εύκολο, πες μας και ποια γκρουπ από αυτά που αναφέρουμε δεν υπάρχουν πια για να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις.

Η έλλειψη γαλλικής παιδείας αλλά και... "σπιρτάδας" (θα μπορούσαμε απλά να βάλουμε το κείμενο στο google translator) δεν μας επέτρεψε να καταλάβουμε ότι το αρχικό κείμενο της ιστοσελίδας των Lutece Falco ανακοινώνει τη διάλυσή τους. Κρίμα πραγματικά γιατί οι LF ήταν όντως από τα καλύτερα γκρουπ με αδιάλειπτη παρουσία και στα εκτός έδρας. Η διάλυση των LF είναι η τρίτη διάλυση "βασικού" και "μεγάλου" γκρουπ της κερκίδας της Παρί τα τελευταία 4 χρόνια. Προηγήθηκε η διάλυση των Tigris Mystic (1993-2006) και των Boulogne Boys (1985-2008).

Όντως η βία έχει φτάσει σε απίστευτο επίπεδο. Και αυτό ακριβώς δείχνει ο θάνατος του Γιαν, ο οποίος έτυχε να αποτελέσει το σημείο μηδέν στο οπαδικό κίνημα της Παρί. Από εδώ και πέρα τίποτε πια δεν θα είναι το ίδιο για τους οπαδούς της παριζιάνικης ομάδας. Τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις όσο και στις σχέσεις τους με τους μπάτσους, τη διοίκηση και τους άλλους οπαδούς.

artinos είπε...

Είναι επίσης γνωστό ότι οι Boulogne Boys αποτελούν και την εμπροσθοφυλακή των φασιστών του Παρισιού για τις πορείες και τα πεσίματα.

Τα περισσότερα γήπεδα στη Γαλλία "αριστεροκρατούνται" ενώ και στο δρόμο οι φασίστες είναι "λίγοι". Η Παρί είναι μία από τις ελάχιστες δημόσιες προσπάθειες των φασιστών να αποκτήσουν κοινωνικό έδαφος.

Ωστόσο, το γεγονός ότι στο Παρίσι μένουν εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, που έχουν την Παρί σαν ομάδα τους, δεν τους αφήνει να κάνουν τη δουελιά τους ανενόχλητοι.

Ας ελπίσουμε, μετά και τα τελευταία νέα (διάλυση των LF, απαγόρευση μετακινήσεων κλπ), ότι το VA θα καταφέρει να "επιζήσει", αν και δεν είναι πρότυπα υγιούς αντιρατσιστικής/αντιφασιστικής κερκίδας. Όσο για το KOB, σκατά στα λευκά μουτράκια τους!

Ανώνυμος είπε...

η περίπτωση της Παρί δεν είναι η μοναδική όσον αφορά τις εσωτερικές διαμάχες των οπαδών. Σε πολλές κερκίδες υπάρχουν κόντρες και σε αρκετές περιπτώσεις οι διαφορές λύνονται με βίαιους τρόπους και μέσα. Είναι αναπόφευκτο, μικρογραφία της κοινωνίας δεν είναι η κερκίδα; Άρα διαφορετικές αντιλήψεις, ιδέες, απόψεις και ένταση για το ποια θα επικρατήσει...

προσπαθώντας είπε...

Ρε μάγκες τα συγχαρίκια μου!

Πολύ μας πέφτει τό ότι κάθεστε κι αναλύετε γιατί σβήσατε κάποια πρόταση κι εξηγείτε την ανανέωση του άρθρου,κτλ..κτλ.
Κάποιοι δεν παίρνουν μυρωδιά.Εδώ πήγαν να καούν προχθές μεταξύ τους πάνω στην καυλάντα της εξέδρας,με μια προλετάρια να χάνει 2 δάχτυλα.Αλλά τί είναι 2 δάχτυλα μπροστά στην καυλάντα,ε;

Τεσπα,η PSG συμπυκνώνει την βία που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού τα τελευταία 3 χρόνια.Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλο το αρθρο παιδια. δυστηχως τα περισοτερα ειναι σε αλλες γλωσσες και σπανια εχουμε την ευκαιρια να τα μαθενουμε πως εχουν τα πραματα