RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Σαν... αυτόν το μήνα

  • 1971 (2 Ιανουαρίου): 66 οι νεκροί και πάνω από 200 οι τραυματίες στα τελευταία λεπτά του αγώνα Rangers-Celtic στο Ibrox Park. Μετά από 89 λεπτά αγώνα και με το σκορ 0-0 η Celtic προηγείται και πολλοί οπαδοί των Rangers αρχίζουν να φεύγουν από το γήπεδο. Στα τελευταία όμως λεπτά των καθυστερήσεων ο Colin Stein ισοφαρίζει για τους Gers. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εκείνη τη στιγμή, κάποιος κόσμος που έφευγε επιχείρησε να γυρίσει πίσω για να συμμετάσχει στους πανηγυρισμούς αλλά αναγκάσθηκε να οπισθοχωρήσει καθώς εκείνη τη στιγμή έβγαινε ο υπόλοιπος κόσμος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι οπαδοί να στριμωχτούν και να ποδοπατηθούν μεταξύ τους και έτσι να προκληθεί το θανάσιμο γεγονός. Οι πρόσφατες όμως θεωρίες αναφέρουν ότι η συνεχιζόμενη φυγή του κόσμου είναι αυτή που προκάλεσε το στρίμωγμα μιας και δεν χωρούσαν άλλοι στις σκάλες. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μαρτυρίες διασωθέντων ενώ οι παρακάτω φωτoγραφίες είναι από το μνημείο που χτίστηκε το 2001 για τους αδικοχαμένους φιλάθλους και μια φωτογραφία από την έξοδο όπου προκλήθηκε το γεγονός. Στο άγαλμα απεικονίζεται ο John Greig, αρχηγός των Rangers την ατυχή εκείνη περίοδο.    


 
  • 1991 (13 Ιανουαρίου): Στο Orkney Stadium, χωρητικότητας 23.000 θεατών, της Νοτίου Αφρικής οι Kaizer Chiefs αντιμετωπίζουν τους Orlando Pirates σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας. Στο γήπεδο όμως βρίσκονται σχεδόν 30.000 φίλαθλοι και των δύο ομάδων χωρίς τα απαραίτητα κενά καθίσματα ανάμεσά τους. Μετά από το γκολ που κατακύρωσε ο διαιτητής στους Chiefs, οι οπαδοί των Pirates άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα και να πετούν κουτάκια και φρούτα στους αντίπαλους οπαδούς ενώ κάποιοι επιτέθηκαν ακόμα και με μαχαίρια. Οι οπαδοί των Chiefs άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι προς τον αγωνιστικό χώρο για να ξεφύγουν αλλά στριμώχτηκαν πάνω στα προστατευτικά κάγκελα με αποτέλεσμα 42 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. 

ΥΓ. Εγκανιάζουμε από εδώ και πέρα τη στήλη "Σαν σήμερα RIP", όπου θα αναφέρουμε τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στο χώρο του ποδοσφαίρου (κυρίως) με εμπλεκόμενους τόσο οπαδούς όσο και ομάδες. Η σημερινή στήλη αναφέρεται γενικά στο Γενάρη μιας και η ιδέα μας ήρθε αφού οι προαναφερθέντες ημερομηνίες έχουν περάσει.

ΥΓ2. Γενάρης 1891: Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν δίχτυα σε αγώνα ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι διεξήχθη στο Νόττινγκχαμ και αντιμέτωποι ήταν ο "Βορράς" με τον "Νότο". Η αγγλική ομοσπονδία κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση τους από την αμέσως επόμενη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: