RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

περί φυλακών...

(στη φωτογραφία οι παίκτες της Μαρσειγ δηλώνουν για άλλη μια φορά κρατώντας το πανό των οπαδών τους, το αίτημα για την αποφυλάκιση του SANTOS. Σεβασμός στους οπαδούς λέγεται αυτό... πως να γιουχάρεις μετά από τέτοιες κινήσεις... Ακολουθεί, μιας και μιλάμε για φυλακές, ανακοίνωση του ΣΦ ΠΑΟΚ ΘΥΡΑ 4 για τη διαμαρτυρία που έχει ξεκινήσει σε 21 φυλακές της χώρας για τις συνθήκες κράτησης.)
Ο ΣΦ ΠΑΟΚ ΘΥΡΑ 4 ενώνει τη φωνή του με τις φωνές όσων βρίσκονται φυλακισμένοι στα μπουντρούμια της δημοκρατίας. Από σήμερα Δευτέρα 3/11/08 οι κρατούμενοι σε 21 φυλακές της χώρας από την Κομοτηνή ως την Κρήτη, μαζί με τους ανήλικους κρατούμενους και τις γυναίκες φυλακισμένες, ξεκινούν πανελλαδική αποχή συσσιτίου που αναμένεται να κλιμακωθεί σε απεργία πείνας για να πουν το δικό τους ηχηρό «φτάνει πια» σε μια κατάσταση που έχει προ πολλού μετατρέψει τα «σωφρονιστήρια» στην κυριολεξία σε εξοντωτήρια. Τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά. Ένας στους χίλιους κατοίκους αυτής της χώρας είναι φυλακή, καθώς έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κρατουμένων, πάνω από 100 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Ο συνωστισμός στις ελληνικές φυλακές είναι χειρότερος και από αυτόν της Τουρκίας, η δε πληρότητά τους φτάνει το 142% αφού κρατούνται περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι σε φυλακές που χωρούν 7.500. Ο ένας στους τρεις φυλακισμένους δεν έχει καν καταδικαστεί αφού είναι υπόδικος πάλι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ενώ παραμένει προφυλακισμένος σχεδόν διπλάσιο χρόνο από κάθε άλλον κρατούμενο στην Ε.Ε. Οι φυλακές δεν έχουν γιατρούς αλλά διατίθενται χρήματα για να χτιστούν 4 νέες υψηλής ασφαλείας, αντί να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των κρατουμένων. Όσο για τους αλλοδαπούς κρατούμενους; Κι εδώ έχουμε το υψηλότερο ποσοστό της τάξης του 45% που ξεπερνά ακόμη και την ...Ιταλία, της οποίας το 37% του πληθυσμού των φυλακών είναι αλλοδαποί. Τοξικομανείς: Σχεδόν οι μισοί κρατούμενοι, αντί να βρίσκονται σε αναρρωτήρια, αντιμετωπίζονται με ρατσισμό, ακόμη και θεσμικά, σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό ποινών και τις υφ' όρον απολύσεις. Η διαμαρτυρία των κρατουμένων αφορά τόσο τις μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης όσο και θεσμικές ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών και συνοψίζεται σε 16 ενότητες που θίγουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αυστηροποίηση των ποινών, τη βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τα αλόγιστα πειθαρχικά, την κράτηση σε απομακρυσμένες από τον ιστό της πόλης φυλακές, τη στέρηση αδειών και ευεργετημάτων, την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την κτηνωδία των μεταγωγών, το άβατο των φυλακών. Αιτήματα και εφικτές προτάσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους, όπως επιτάσσει η υφιστάμενη νομοθεσία και έχουν κατά καιρούς διατυπώσει ακόμη και θεσμικοί φορείς όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη και η
Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

4 σχόλια:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ είπε...

Πλήρης αλλυλεγκή στους κρατούμενους αλλά και 1000 μπράβο στος παίχτες της Μαρσέϊλ για την κίνηση τους!
ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

psaxthri είπε...

Ανακοινωση NAVAJO 3 ANTIFA

Μια πρωτοφανής για τις ελληνικές φυλακές κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη. 21 φυλακές σε ολη τη χωρα βρίσκονται σε αποχή συσσιτίου από τις 3 Νοεμβρίου. Μια αποχή που θα τη διαδεχτεί μια επίσης μαζική απεργία πείνας.

οι κρατούμενοι στα κολαστήρια που κατ’ ευφημισμό καλούνται φυλακές του ελληνικού κράτους, κουρασμένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των Υπουργών Δικαιοσύνης, τα τελευταία 10 χρόνια για καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης και βελτίωση των, Π.Κ. και Κ.Π.Δ., αποφασίσαν να κινηθούν δυναμικά, ώστε να επιβάλλουν πλέον τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Αποθήκες ανθρώπων, κολαστήρια, φυλακές ή απλά για το Υπουργείο Δικαιοσύνης «Σωφρονιστικά Καταστήματα». Οι «ένοικοι» αυτών των «καταστημάτων», που αγγίζουν πλέον τις 14.000 (και στα κρατητήρια άλλοι 3.000 κρατούμενοι), είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης και να ανέχονται καθημερινά την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους.
Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών είναι δηλωτικός των πολύ κακών συνθηκών κράτησης:377κρατούμενοι πέθαναν την τελευταία δεκαετία. Το 2007 πέθαναν 52 κρατούμενοι. Τον Απρίλιο του 2006 τέσσερις κρατούμενοι κάηκαν ζωντανοί στις φυλακές Κορυδαλλού, λόγω αδιαφορίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Τα προβλήματα πολλά… Καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Υπερπληθυσμός, 4 κρατούμενοι σε ατομικά κελιά. Αυστηροποίηση ποινών. Ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Κράτηση σε απομακρυσμένες από τον ιστό της πόλης φυλακές. Στέρηση αδειών και ευεργετημάτων. Έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μεταγωγές πισθάγκωνα σε βρώμικες και ανθυγιεινές κλούβες…
Κρατούμενοι από όλες τις φυλακές έχουν διατυπώσει 45 αιτήματα, χαρτογραφώντας πλήρως την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα, και απαιτούν λύσεις. Οι κρατούμενοι δηλώνουν ότι θα κατέλθουν σε μαζική απεργία πείνας και αποχή από κάθε εργασία και δραστηριότητα εάν έως τις 30 0κτωβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν δώσει λύσεις.

Συνοπτικά κάποια από τα αιτήματα:

§ Εφαρμογή του Σωφρονιστικού Κώδικα και βελτίωσή του.
§ Οι χρήστες ψυχότροπων ουσιών να εκτίουν και αυτοί τα 3/5 της ποινής αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα.
§ Να εφαρμόζεται το μέτρο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης) όπως ορίζεται από τον Σ.Κ. και να μην γίνεται κατάχρησή του.
§ Να γίνει μερική παραγραφή μέρους της ποινής σε όλους τους κρατούμενους.
§ Να εφαρμόζεται το μέτρο της χορήγησης των τακτικών αδειών σε όλους τους κρατούμενους που θεμελιώνουν το δικαίωμα και να διευρυνθούν οι όροι χορήγησής τους.
§ Να χορηγείται η υφ’ όρων απόλυση σε όλους τους δικαιούμενους.
§ Να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα για τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής όπως τα ανοικτά κέντρα κράτησης, τα ευεργετικά ημερομίσθια, η ημιελεύθερη διαβίωση, η κοινωφελής εργασία.
§ Να εξανθρωπιστεί το επισκεπτήριο των κρατουμένων με τις συζύγους και τα τέκνα τους με διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού του «ελεύθερου επισκεπτηρίου» σε ιδιαίτερο χώρο.
§ Να επιτρέπεται η είσοδος στις φυλακές στους βουλευτές και τους κοινωνικούς θεσμικούς φορείς (Συνήγορος του Πολίτη, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Μ.Κ.Ο. και Διεθνείς Οργανισμοί). Να σπάσει το άβατο.
§ Να τιμωρούνται αυστηρά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όταν ασκούν σωματική βία στους κρατούμενους και να θεσμοθετηθεί ο Συνήγορος του Φυλακισμένου στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι κρατούμενοι για υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
§ Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης εξασφαλίζοντας στους κρατούμενους ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση.

Τί είναι η Απεργία Πείνας
Η απεργία πείνας είναι μια άκρως σοβαρή και υψηλά επικίνδυνη τακτική διαμαρτυρίας στην οποία ένας άνθρωπος αρνείται απλώς να φάει, ούτως ώστε να τραβήξει την προσοχή σε έναν σκοπό ή ένα ζήτημα. Μια απεργία πείνας ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ, κατά συνέπεια, θα έπρεπε να καταφεύγει κανείς σ αυτή μόνο σαν ένα ύστατο βήμα ή σε μια πολύ σκληρή κι έκτακτη κατάσταση.
Ανάλογα με τη διάρκεια της απεργίας πείνας, μπορεί να προκληθεί σοβαρή εώς και αμετάκλητη σε ορισμένες περιπτώσεις ζημιά στον οργανισμό. Ακολουθεί μια αναφορά στα βασικά προβλήματα υγείας που εμπλέκονται σε μια απεργία πείνας που κρατάει πάνω από 2-3 εβδομάδες. Αναφέρεται πάντα στην περίπτωση που απεργός δέχεται μόνο νερό και ήταν απόλυτα υγιής όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Επίσης, κάποια από αυτά είναι μο-νι-μα:

Βλάβες στον μυικό ιστό (μετά τις 4 εβδομάδες περίπου)

Αδυναμία στα οστά (μετά τις 4 εβδομάδες περίπου)

Παραισθήσεις/Απώλεια του προσανατολισμού (μετά από 3 εβδομάδες περίπου)

Πιθανώς μόνιμη εγκεφαλική βλάβη (μετά από 4-5 εβδομάδες)

Πιθανώς μόνιμη βλάβη εσωτερικών οργάνων (μετά από 4-5 εβδομάδες)

Πιθανή ρήξη εσωτερικών οργάνων (μετά από 4-5 εβδομάδες)

Θάνατος (μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ανάλογα και με την κατάσταση της υγείας του απεργού).

Σαν φιλαθλοι που αποτελουμε μερος του ανθρωπινου κοινωνικου ιστου και οχι κατευθεινομενα προβατα-οπαδοι δεν μπορουμε παρα να ειμαστε διπλα στους κρατουμενους και καθε καταπιεσμενο και ανελευθερο ανθρωπο.
Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους κρατούμενους και τον αγώνα τους για βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ.

PANACHAIKI F.C. NAVAJO 3 ANTIFA

ultras είπε...

βαλτε κεντρικο και την ανακοινωση των navajo.
μακαρι να βγαζαμε και εμεις αλλα δεν το βλεπω,κοιμωμαστε ορθιοι.

Ανώνυμος είπε...

βγαλαν οι αεκτζιδες πανο στο μπασκετ για το santos.
ρε σεις τα κοινα πανο που βγαλαμε εμεις με τα γιαννενα γιατι δεν τα βαλατε?
σας εστειλα και μαιλ
http://peristeristreetgroup.blogspot.com/