RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

«Οι Ultras εδώ είναι δεξιοί»

Το EURO οδεύει προς το τέλος του. Ο πρόωρος αποκλεισμός των διοργανωτών και της Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα και τον σχετικά πρόωρο αποκλεισμό της κλιμάκωσης της βίας που όλοι περίμεναν. Τα ρατσιστικά παραληρήματα σχεδόν σταμάτησαν, οι Κροάτες αναλώθηκαν κυρίως σε ρίψεις καπνογόνων, οι Άγγλοι δεν μας απασχόλησαν όπως άλλες χρονιές και οι εναπομείναντες οπαδοί των φιναλίστ των τελικών δεν συγκροτούν και καμιά τρομερή απειλή για τη διασάλευση της τάξης.

Για αυτό ας πάρουμε και μία γεύση από την άλλη όψη της οπαδικής σκηνής της Ουκρανίας (και της ανατολικής Ευρώπης γενικά) με τη συνέντευξη των οπαδών της Άρσεναλ Κιέβου που μετέφρασε και αναδημοσίευσε το FC St. Pauli Athens Club πριν λίγες μέρες. Στη συγκεκριμένη ομάδα και τους οπαδούς της είχαμε αναφερθεί μέσω του ιστολογίου και παλαιότερα αλλά και στο περιοδικάκι μας.

Καλή ανάγνωση! 

«Οι Ultras εδώ είναι δεξιοί»
Πόσο επικίνδυνη είναι η οπαδική σκηνή στην Ουκρανία; Δύο οπαδοί της Arsenal Kiev μιλάνε για την ιδεολογία των ναζί και τη βία. Το ιδιαίτερο μ' αυτούς; Είναι αριστεροί.
Ο   Pawel 24 ετών, εργάζεται προς το παρόν στα γήπεδα που γίνετε αυτές τις μέρες το ευρωπαικό πρωταθλήμα (EM-Stadien), οπου παρατηρεί τους οπαδούς στις κερκίδες. Αν τα φασιστικά σύμβολα και τα ρατσιστικά συνθήματα γίνονται προκλητικά, τότε μετά το παιχνίδι καταθέτει την έκθεσή του στους υπαλλήλους του σταδίου. Ο Pawel είναι ένας λίγο πιο συγκρατημένος Ultra της Arsenal Kiev, που σπουδάζει ευρωπαική οικονομία στη Βιέννη. Δίπλα του κάθεται ο Sasha, 25, κοντό αθλητικό σορτς, αθλητικά παπούτσια και ένα t-shirt με τρία Χ- το σύμβολο των "Straight edge".
 O 25χρονος είναι ένας από τους ιδρυτές των Arsenal-Ultras. Το πραγματικό του όνομα είναι άλλο, αλλά δεν θέλει να γραφτεί στον τύπο. Θα μιλήσουμε πρώτα για το ντοκιμαντέρ "Stadiums of hate" , που μετέδωσε το BBC λίγο πριν την έναρξη του EURO, στο οποίο γίνεται λόγος για τους νεοναζί στο ουκρανικό ποδόσφαιρο. Ο άγγλος κάποτε διεθνής παίκτης Sol Campbell προειδοποίησε τους μελαμψούς ανθρώπους να το σκεφτούν πολύ σοβαρά προτού ταξιδέψουν στην Ουκρανία (link).

-Κατά πόσο ανταποκρίνεται στην αλήθεια;

Pawel: Ακόμη και αν οι εικόνες ήταν αρκετά προκατειλημμένες, πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι ...οι εικόνες δεν λένε ψέματα. Οι Ultras στο ουκρανικό πρωτάθλημα είναι σχεδόν όλοι δεξιοί ή ακροδεξιοί. Οι Ultras της Arsenal Kiev, όντας συνειδητοποιημένοι αντιφασίστες, αποτελούν την εξαίρεση. Ωστόσο, αν και δώσαμε συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ, δεν συμπεριλήφθηκε στην τελική έδκσοση του. Δεν ταιριάζουμε στην εικόνα που θέλαν να δημιουργηθεί για την Ουκρανία. Δεν θέλουν καμία αντίδραση, θέλουν απλά μια συνεκτική εικόνα με ναζί.

-Γιατί είναι σχεδόν όλοι οι Ultras ακροδεξιοί;

Pawel: Στην Ουκρανία είναι cool να είσαι δεξιός, ειδικά για τους νέους. Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '90. Τότε εμφανίστηκε το κίνημα των skinheads, και οι δεξιοί γρήγορα προσάρμοσαν τα δεξιά σύμβολα. Στην πραγματικότητα στην αρχή επρόκειτο περί μόδας. Είχαν παντού σβάστικες και κέλτικους σταυρούς, χωρίς όμως να σκέφτονται τι συμβολίζουν. Αργότερα, η μόδα έγινε ιδεολογία. Σήμερα, οι ομάδες αυτές συχνά συνδέονται με πολιτικά κόμματα, τα οποία χρησιμοποιούν την Ultra σκηνή ως στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σ' αυτές τις σκηνές είναι αδύνατο να αποκαλείσαι Ultra και ταυτόχρονα να είσαι αριστερός.

arsenal kiew2
 Arsenal Kiev Ultras

-Τι θα συνέβαινε αν οι Ultras της Ουκρανίας δεν αναγνώριζαν τους εαυτούς τους ως δεξιούς;

Pawel: Αυτό θα σήμαινε τον αποκλεισμό τους από την ομάδα.

-Πώς αντιδρούν οι λειτουργοί/υπάλληλοι και οι οργανώσεις σ' αυτό το πρόβλημα;

Pawel: Καθόλου. Δεν υπάρχει διάλογος. Τα κλαμπς προσπαθούν να αποκρύψουν το μέγεθος των Ultras και οι υπάλληλοι/λειτουργοί/επίσημοι να επισκιάσουν το πρόβλημα.

-Στο δικό σας σύλλογο της Arsenal Kiev, οι Ultras έχετε παρόλα αυτά ξεκάθαρα ένα αριστερό υπόβαθρο. Πώς συνέβη αυτό;

Sasha: Γι' αυτό πρέπει να εξηγήσω λίγο την ιστορία του κλαμπ. Το κλαμπ έχει πίσω του ένα περίπλοκο παρελθόν και αρκετές συγχωνεύσεις και αλλαγές ονομάτων. Το σημαντικό είναι ότι ιδρύθηκε νέο, το 2001, κάτω από το παλιό όνομα της Arsenal. Τότε στους αγώνες δεν έρχονταν πάνω από 1000 θεατές- ένα εντελώς απολίτικο κοινό χωρίς φανς ή Ultrabasis. Εκείνη την εποχή άρχισα να ασχολούμαι με τη hardcore και την punk μουσική. Οργανώναμε συναυλίες με μπάντες ή γράφαμε τη δική μας μουσική. Αλλά στις συναυλίες εμφανίζονταν πάντα δεξιοί τραμπούκοι, που ξυλοφόρτωναν τους φίλους μας γιατί ήταν μαύροι, εναλλακτικοί, γιατί ήταν διαφορετικοί. Έτσι, άρχισα να ενδιαφέρομαι για αριστερές δράσεις.

Pawel: Σε μένα δεν ήρθε μέσω της μουσικής, αλλά μέσα από το σχολείο, καθώς έβρισκα ενδιαφέροντα τα κείμενα αριστερών συγγραφέων. Και για μένα ήταν σημαντικό, να δραστηριοποιηθώ εναντίον των δεξιών, και επίσης επειδή συνειδητοποίησα πόσο πολύ οι ναζί είχαν διαμορφώσει την εικόνα της πόλης του Κιέβου.

-Και πώς προέκυψε η Arsenal;

Sasha: Προηγουμένως, δεν μπορούσα ποτέ να πηγαίνω σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, τουλάχιστον με τον τρόπο που ήθελα, γιατί στα κλαμπ του Κιέβου κυριαρχούσαν ήδη από τότε δεξιοί Ultras. Έτσι, μια  μέρα οι φίλοι μου και εγώ πήγαμε στην Arsenal, επειδή ξέραμε ότι εκεί δεν υπήρχε καμία ultra ή οπαδική σκηνή. Ήμασταν 20 άτομα, σήμερα είμαστε 150.

-Πώς είναι για σας ένα ταξίδι έξω, σε εκτός έδρας παιχνίδι;

Sasha: Μπορώ να σας πω για μια επίσκεψη στο Λβιβ. Μόλις φτάσαμε, ήταν φανερό, ότι οι Karpaty-Ultras θα μας έψαχναν στην πόλη. Γι' αυτό υπάρχουν οι λεγόμενοι "spotter" . Εκείνη τη φορά ήταν μια γυναίκα, την αναγνωρίσαμε αμέσως.

-Πώς;

Sasha: Είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς τους χούλιγκανς από πολλές μικρές λεπτομέρειες. Στο Βερολίνο ή στο Λονδίνο είναι ίσως σύνηθες να έχουν τσέπες στους ώμους και να φορούν sneakers ή πουκάμισα Fred Perry. Στην Ουκρανία δεν είναι έτσι. Για εμάς ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή ήταν spotter. Ήρθε σε μας, κάλεσε την ομάδα της και μας έδωσε το τηλέφωνο. Στο τέλος, έπρεπε να παλέψουμε. Ήμασταν 70, ενώ οι Karpaty 150.

-Ακούγεται σαν μια καλή ήττα..

Sasha: Οι χούλιγκανς στην Ουκρανία έχουν πραγματικά το αίσθημα του δίκαιου παιχνιδιού. Χωρίς όπλα, ίσοι καβγάδες. Όταν πρόκειται για τους Arsenal-Ultras όμως αυτό το αίσθημα δεν ισχύει. Δηλαδή όλα επιτρέπονται, ακόμα και μαχαίρια.

-Τι σημαίνει "Ultra" για εσάς;

Sasha: Να δίνεις τα πάντα για τα κλαμπ σου, για την ομάδα σου. Να κάνεις αίσθηση, choreos, να υπάρχει ισορροπία. Και ναι, ακόμα και βία. Να μαυρίζεις τα μάτια των άλλων ultras.

-Και για σένα, Pawel;

Pawel: Συμφωνώ σε όλα, εκτός από το θέμα της βίας.
Sasha: Ο Powel είναι ειρηνιστής!
arsenalkiev
"Στην Ουκρανία είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν βία πολλοί φανς, από τους οποίους οι περισσότεροι ανήκουν στη δεξιά σκηνή (όπως οι Ultras της Dynamo Kiev) και ταυτόχρονα ελέγχονται από πολιτικούς παράγοντες."

*Την συνέντευξη πήρε ο Andreas Bock.
Μετάφραση : Ioanna

Δεν υπάρχουν σχόλια: