RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ανταπόκριση από το Αγρίνιο και το "1ο All Colours Are Beautiful festival"

Στις 21 και 22 Μάη πραγματοποιήθηκε από την Αυτόνομη Ζώνη το πρώτο οπαδικό φεστιβάλ στην πόλη του Αγρινίου. Κάποιοι από εμάς βρεθήκαμε στην όλη φάση και πέρασαμε υπέροχα. Ελπίζουμε τα οπαδικά φεστιβάλ να πληθύνουν και η οπαδική κουλτούρα να ξεχυθεί σε δρόμους και πλάτειες. Άντε και του χρόνου λοιπόν!


Παραθέτουμε το κείμενο που μοιραζόταν από τους διοργανωτές:


Η Αυτόνομη Ζώνη είναι ένα group οπαδών του Παναιτωλικού που εναντιώνεται στο ρατσισμό, στο φασισμό, στην κρατική καταστολή αλλά και στην εμπορευματοποίηση και μοντερνοποίηση του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα. Το group αποτελείται τόσο από οργανωμένους οπαδούς της αγαπημένης μας ομάδας (κυρίως Warriors αλλά και Guerreros) αλλά και από άλλους που δεν ανήκουν σε κάποιο οργανωμένο πυρήνα. 

Όλα ξεκίνησαν με το ομώνυμο έντυπο που είναι ένα έντυπο δρόμου, τοπικού κυρίως χαρακτήρα, που εκδίδεται μη περιοδικά στο Αγρίνιο, διανέμεται από χέρι σε χέρι και δεν έχει αντίτιμο. Σκοπός τόσο του εντύπου όσο και του group είναι η αυτοοργάνωση των οπαδών της τοπικής ομάδας της πόλης μας (αλλά και των οπαδών από την πόλη μας που επέλεξαν να υποστηρίζουν άλλες ομάδες) μακριά τόσο από τα καλούπια που έχουν σμιλέψει οι ΠΑΕ, οι αθλητικοί φορείς και άρχοντες με τους νόμους τους και το μοντέρνο ποδόσφαιρο (που αποτελεί δημιούργημα όλων των προηγούμενων) όσο και από τις άνευ λόγου και αιτίας καφρίλες και ψευτό-τσαμπουκάδες μεταξύ των οπαδών. Βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η επίτευξη ενός κλίματος αλληλεγγύης αλλά και αλληλοσεβασμού μεταξύ των οπαδών.

Η Αυτόνομη Ζώνη θεωρεί ότι ο γηπεδικός χώρος και οι κερκίδες αποτελούν μια μικρογραφία της κοινωνίας με πολλές ομοιότητες με αυτή αλλά και τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για αυτό και θεωρούμε ότι τα γήπεδα αποτελούν μέρος πολιτικών και, κυρίως, κοινωνικών ζυμώσεων. Το τελευταίο πολύ καιρό όλοι οι οπαδοί στην Ελλάδα (και όχι μόνο) βιώνουν περίεργες καταστάσεις. Καταστολή, ρατσισμός, διαφθορά, κυκλώματα, στημένα παιχνίδια, μπραβιλίκια, παρακράτος και ατελείωτη, αναίτια και υπερβολική βία μεταξύ των οπαδών. Σε όλα αυτά απαντάμε με τη πρώτη απόπειρα του “All Colours Are Beautiful” festival, ένα festival που αποσκοπεί στη ψυχαγωγία αλλά και στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των οπαδών του Παναιτωλικού αλλά και άλλων ομάδων σε θέματα που μας αφορούν όλους, ένα festival που εναντιώνεται στο ρατσισμό, στο σεξισμό και στην ομοφοβία, στην κρατική καταστολή και καταπίεση, στη χουλιγκανοποζεριά και στην ανεγκέφαλη και μάτσο-συμπεριφορά μεγάλου μέρους του οπαδικού χώρου. Ας μη ξεχνάμε ότι καθαρή πόλη σημαίνει πόλη χωρίς φασιστικές συμπεριφορές και ότι κάθε φορά που παίζουμε ξύλο μεταξύ μας κάποιοι άλλοι τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια τους και πλουτίζουν. Βέβαια επειδή τυχαίνει να είμαστε και ρεαλιστές, κατανοούμε ότι με τις περισσότερες κερκίδες είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν αλλά σίγουρα όχι με όλες από αυτές. Έτσι λοιπόν προκλήσεις από κερκίδες με φασιστικές νοοτροπίες, παρακρατικά χαρακτηριστικά και θρασύδειλες, ανεγκέφαλες και αναίτια επιθετικές συμπεριφορές δεν θα μένουν αναπάντητες. 

Τη συνεργασία κράτους και παρακράτους στα γήπεδα τη βιώσαμε για τα καλά οι οπαδοί του Παναιτωλικού στη Νίκαια όπου οι φίλοι και οπαδοί της ομάδας μας ήρθαν αντιμέτωποι με «φουσκωτούς», «οπαδούς» και ασφ-αλήτες με τα γνωστά αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν τα έσοδα από αυτή τη πρώτη απόπειρα μας θα πάνε για την οικονομική ενίσχυση των 25 διωκόμενων οπαδών του Παναιτωλικού όσο και για την υλοποίηση του 6ου επερχόμενου τεύχους της Αυτόνομης Ζώνης.
 

ΥΓ. Αναλυτική ενημέρωση και φωτογραφίες από το φεστιβάλ μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε εδώ:
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΖΩΝΗ: 1ο All Colours Are Beautiful festival (21-22 Μαΐου 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: