RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ο Φεβρουάριος στα πέταλα της γης (ανανέωση, σήμερα 02/03)

  • Το Σάββατο 6/2 οι οπαδοί της Λιέγης (της RFCL, όχι της Standard), στον εκτός έδρας αγώνα με την Αντβέρπ, σήκωσαν πανό αλληλεγγύης ("αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους της OPEL") στους εργαζόμενους του εργοστασίου της OPEL στη Λιέγη, το οποίο αναμένεται να κλείσει μετά από απόφαση της General Motors.
     
  • Το Σάββατο 6/2 οι οπαδοί της Νυρεμβέργης, στον εντός έδρας αγώνα με την Στουτγκάρδη, διαμαρτυρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο για τις μέρες και τις ώρες που διεξάγονται οι αγώνες των γερμανικών πρωταθλημάτων. Στην πρώτη φωτό το πανό γράφει "Στους σημερινούς καιρούς το ποδόσφαιρο κάνει τους οπαδούς να κλαίνε" και τα μικρά πανό μέσα στην κερκίδα γράφουν "Παρασκευή στις 18:00", "Κυριακή στις 13:30", "Δευτέρα στις 20:15", "Κυριακή στις 17:30". Στη δεύτερη φωτό το πανό γράφει "Ποδόσφαιρο το Σάββατο στις 15:30 κάνει τους οπαδούς να αγαλιάζουν".
 

  • Το Σάββατο 6/2 και την Κυριακή 7/2 οι οπαδοί της Παρί Σεν Ζερμέν (κυρίως οι Supras Auteil) και της Σαιντ Ετιέν (όλοι μαζί), στα εντός έδρας παιχνίδια με Λοριάν και Μονακό αντίστοιχα,  σήκωσαν πανιά ενάντια στις διοικήσεις των ομάδων τους διαμαρτυρόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο για τη χρόνια κακή πορεία των ομάδων τους, τις λάθος διοικητικές αποφάσεις, την ασέβεια προς την ιστορία και τους οπαδούς της ομάδας. Τα πανό των οπαδών της Σαιντ Ετιέν αναφέρουν (κατά σειρά "η ντροπή του συλλόγου: δικά του αποτελέσματα, δική του διοίκηση, όχι δικοί του οπαδοί", "απαγορευμένα πανό, καταστολή διαμαρτυριών, καλωσήρθατε στο Σαιντ Ετιέν", "να φύγει η διοίκηση". Τα πανό των Παριζιάνων γράφουν κατά σειρά "σύγκρουση για την Παρί", "Παίκτες κατ' εικόνα του μετόχου/χωρίς φιλοδοξία, χωρίς αντίδραση/Εσείς σκοτώνετε την Παρί! Φύγετε!", "Ένα μνημείο/πεθαίνει στη σιωπή/αποικία νεκροθαφτών της Παρί", "η ομάδα θα μείνει/οι άποικοι να φύγουν".
     
      
      
     
     
      
     
  • Το Σάββατο 7/2 οι οπαδοί της Γιουνγκ Μπόις, στο εκτός έδρας ντέρμπι με τη Βασιλεία, ανέδειξαν τις δύο πλευρές του πετάλου. Αυτή του "παραδείσου", όπου όλα είναι ήσυχα και  ωραία και αυτήν της "κόλασης", όπου οι φωτοβολίδες και η φωνή έχουν τον πρώτο λόγο. Μεταξύ μας... προτιμάμε τη δεύτερη!
 
 
  • Στο τριήμερο 10-13/2 οπαδοί διάφορων ομάδων στην Αυστρία "ανέβασαν" πανό υπέρ της χρήσης φωτοβολίδων. Οι νόμοι στην Αυστρία απαγορεύουν τη χρήση των καπνογόνων και οι ποινές είναι αρκετά αυστηρές. Έτσι, οι οπαδοί αποφάσισαν να κάνουν κάτι κοινό για να γνωστοποιήσουν τη διαφωνία τους με την ποινικοποίηση ενός από τα "όπλα" τους στην προσπάθειά τους να "φτιάχνουν" ατμόσφαιρα. Στις δύο πρώτες φωτό οι οπαδοί της Ριντ (13/02) σήκωσαν πανό που έγραφε "οι φωτοβολίδες δεν είναι έγκλημα" (κοινό σύνθημα όλων) και ένα μεγάλο πλακάτ που γράφει "υπέρ των φωτοβολίδων", στην τρίτη φωτό οι οπαδοί της Ραπίντ Βιέννης (και ένα βίντεο από την παρουσία τους στον αγώνα) και στην τέταρτη οι οπαδοί της Λίντσερ (ίδιο πανό με τη Ριντ) από το μεταξύ τους παιχνίδι και στις δύο τελευταίες οι οπαδοί της Στουρμ Γκρατς με πανό που λέει "Αυτό είναι το όραμα τους: ένα γήπεδο χωρίς πάθος και συναίσθημα". Περισσότερες πληροφορίες και φωτό θα βρείτε εδώ
 
  
  
  
  
 
  • Το Σάββατο 12/2 οι οπαδοί της Ντε Γκράαφσαπ, στο εντός έδρας παιχνίδι με την Έμεν, σήκωσαν το παρακάτω πανό που γράφει "Στο δρόμο μας για το πρωτάθλημα δεν θα απομονωθούμε ξανά". Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου περίπου 160 οπαδοί της Ντε Γκράαφσαπ ταξίδευαν με το τρένο για το Έμεν. Δύο στάσεις πριν το Έμεν οι μπάτσοι τους σταμάτησαν και άρχισαν οι μανούρες. Σπρέι πιπεριού, δύο πυροβολισμοί και εξαναγκασμός των οπαδών να γυρίσουν στην πόλη τους. Έτσι, το πανό (με το ευρηματικό 1312 -ACAB- στα κράνη των μπάτσων) απεικονίζει τη δίψα των οπαδών τόσο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος για να ανέβουν στην πρώτη κατηγορία όσο και για την ενίσχυση της ομάδας στα εκτός έδρας παιχνίδια. 
 
  • Την Τρίτη 16/2 οι οπαδοί της Μίλαν, στον εντός έδρας αγώνα με τη Μάντσεστερ για το Champions League, δημιούργησαν την παρακάτω choreo ("110 χρόνια ιστορία... πολεμήστε για τη δόξα"). Εδώ θα δείτε και ένα βίντεο με τους Άγγλους να περνούν την ώρα τους μέσα και έξω από το γήπεδο.
 
  • Την Τετάρτη 17/2 οι οπαδοί της Ζάμαλεκ, στον εντός έδρας αγώνα με την Al-Mokaweloon Al-Arab, έδειξαν για ακόμη φορά γιατί θεωρούνται από τους κορυφαίους όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά και σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Σημαίες, πλακάτ με νόημα και θόρυβος. Την προηγούμενη (16/02) μέρα στον εντός έδρας αγώνα μπάκετ με τη Γιαζίρα, αν και σαφώς λιγότεροι, δημιούρησαν εξαιρετική ατμόσφαιρα όπως θα δείτε από το βίντεο και τις τελευταίες τρεις φωτό.
 
  
  
  
  
 
  • Το Σάββατο 20/2 οι οπαδοί της Ντιναμό Δρέσδης και της Ροτ-Βάις Έρφουρτ δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα στο μεταξύ τους παιχνίδια για τα πλαίσια της 25 αωνιστικής της Γ' κατηγορίας Γερμανίας. Choreo, υψωμένα κασκόλ, πανιά με νόημα και όλα να πηγαίνουν όπως πρέπει. Οι οπαδοί της Δρέσδης: στην τρίτη φωτό με τη choreo έχουν κάνει ένα ιό και τα διάφορα μικρόβια και το πανί γράφει "κουβαλάμε τον ιό μέσα μας μέχρι το τέλος", στην πέμπτη φαίνονται τα πανό των "Red Kaos" και "Horde Zla", οπαδών των Τζβικάου και ΦΚ Σαράγιεβο με τους οποίους έχουν καλές σχέσεις και στην έκτη φωτό το πανί γράφει (σε ελεύθερη μετάφραση)  "Ο οπαδός της Δυναμό; Ενάντια στις εξατομικευμένες κάρτες". Οι οπαδοί της Έρφουρτ: στην τρίτη φωτό φαίνεται το κεντρικό πανί της choreo το οποίο απεικονίζει τα διάφορα group της κερκίδας τους και ακριβώς από κάτω φαίνεται η επιγραφή "fight club-riot sport crew", στην τέταρτη φωτό κρατούν μικρά χαρτόνια με την ένδειξη "sektion stadionverbot" που αναφέρεται σε οπαδούς που τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στο γήπεδο.
  
  
  
  
  
  
 
 
  • Το Σάββατο 20/2 οι οπαδοί της Νεπορτίβο Λα Κορούνια, στον εντός έδρας αγώνα με τη Χέρεθ, σήκωσαν το παρακάτω κερκιδοπανό διαμαρτυρίας ενάντια στο μοντέρνο ποδόσφαιρο καθώς και ένα μικρό πανί που έλεγε (αν καταλάβαμε καλά!) "ή θα πεθάνει το ποδόσφαιρο... ή θα το σκοτώσει η εταιρεία". Στο blog που αναγράφετai πάνω στις φωτό θα βρείτε πολλά βίντεο και εικόνες από παιχνίδια της Ντέπορ.
 
  
 
  • Τα ξημερώματα της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου ένας οπαδός βρίσκεται νεκρός και άλλοι 17 τραυματίες. Αυτός είναι ο απολογισμός των συμπλοκών μεταξύ οπαδών της Παλμέιρας και της Σάο Πάολο. Σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία συνέλαβε 60 άτομα, ξέσπασαν τουλάχιστον έξι διαφορετικές εστίες συγκρούσεων μετά τη νίκη της Παλμέιρας με 2-0. Ο οπαδός βρέθηκε νεκρός σε προάστιο του Σάο Πάολο ύστερα από πυροβολισμούς που ακολούθησαν τη συμπλοκή μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων. Στο ίδιο σκηνικό τραυματίστηκαν και άλλοι τέσσερις οπαδοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση. Τα επεισόδια ξεκίνησαν σε μια περιοχή που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από τη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη του Σάο Πάολο, όταν τέσσερα λεωφορεία που μετέφεραν οπαδούς σταμάτησαν σε ένα σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων. 
  • Τη Δευτέρα 22/2 τέσσερις οπαδοί της Μονπελιέ δικάστηκαν στο τοπικό δικαστήριο του Σαιντ Ετιέν για επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων στο σαββατιάτικο (20/02) παιχνίδι. Στον αγώνα του πρώτου γύρου είχαν συλληφθεί ξανά οπαδοί της Μονπελιέ (5), όταν επιτέθηκαν σε λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς της Σαιντ Ετιέν. Η κόντρα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων κρατά από το 1999. Οι οπαδοί της Σαιντ Ετιέν "πήραν" τότε ένα πανό των Butte Paillade 1991 (BP91), του βασικού ultra group της κερκίδας της Μονπελιέ, και έκτοτε σε κάθε αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων οι οπαδοί πλακώνονται.
  • Τη Δευτέρα 22/2 οι οπαδοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ και Χάποελ Τελ Αβίβ λάμβαναν μέρος σε ένα ακόμα τοπικό/πολιτικό ντέρμπι. Η Χάποελ, που κέρδισε και το ντέρμπι με 2-4, είναι η ομάδα των αριστερών και πάντα είχε συνδέσεις με τα συνδικάτα και τους Παλαιστίνιους. Το σήμα της άλλωστε είναι το σφυροδρέπανο. Μισητοί εχθροί της Χάποελ είναι η Μακάμπι επειδή είναι η "κρατική" ομάδα της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται αλλά και η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ επειδή οι οπαδοί της είναι φασίστες και ρατσιστές με τους Άραβες. Αυτή είναι η σελίδα των Ultras Hapoel, την οποία αξίζει να κοιτάξετε. Παρατηρώντας την choreo των οπαδών της Μακάμπι θα παρατηρήσετε δύο πράγματα. Πρώτον, οι στίχοι ("take a look in the sky just before you die/it's the last time you (στο τραγούδι λέει he) will") που είναι γραμμένοι στα πανιά είναι από το "For whom the bell tolls" των Metallica αλλά στο κεντρικό πανί φιγουράρει ο Eddie των Iron Maiden από το live  δίσκο "Live After Death" του 1985. Σαν να τα μπέρδεψαν λίγο...
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  • Την Τετάρτη 24/2 οι οπαδοί της Ίντερ, στον εντός έδρας αγώνα με την Τσέλσι για το Champions League, δημιούργησαν την παρακάτω choreo ("πάμε παιδιά").
  • Την Πέμπτη 25/2 οι οπαδοί της Φλαμένγκο, στον εντός έδρας αγώνα με την Κατόλικα για το Κόπα Λιμπερταδόρες, δημιούργησαν, όπως πάντα, εξαιρετική ατμόσφαιρα. Απολαύστε ένα μικρό δείγμα.
  • Την Παρασκευή 26/2 οι οπαδοί της ΝΚ Ζάγκρεπ, στον εντός έδρας αγώνα με τη Ριέκα, ανέβασαν το πανό που βλέπετε στην πρώτη φωτό, "το ποδόσφαιρο ενάντια στην ομοφοβία", κρατώντας πράλληλα και την πολύχρωμη σημαία-σήμα κατατεθέν της γκέι κοινότητας. Οι οπαδοί της Ριέκα απάντησαν, με στόχους να προβάλλουν αρκετές φορές στα πανιά τους,  με τα πανιά της δεύτερης φωτό (όταν μάθουμε τι λένε, θα το γράψουμε). Οι οπαδοί της ΝΚ Ζάγκρεπ, μία από τις πρώτες ομάδες που ιδρύθηκαν στην Κροατία, είναι γνωστοί για την πρωτοφανή στάση που κρατούν σε σχέση με τη βία και το φασισμό που έχουν κατακλύσει τις κροατικές κερκίδες.  Είναι ενάντια σε κάθε διαχωρισμό (φυλετικό, θρησκευτικό, σεξουαλικό) και σε κάθε μορφή χουλιγκανισμού.
 
 
  • Το Σάββατο 27/2 οι οπαδοί της Ζελέζνιτσαρ Σαράγεβο, στον εντός έδρας αγώνα με τη Σέλικ, δημιούργησαν καταπληκτική ατμόσφαιρα με πλακάτ, σημαίες, καπνογόνα και φυσικά... δυνατή φωνή, βοηθώντας την ομάδα τους στην προσπάθεια που κάνει για να κατακτήσει τον τίτλο. Το παρακάτω βίντεο θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. 
  • Την Κυριακή 28/2 οι οπαδοί της Μαρσέιγ δεν ταξίδεψαν στο Παρίσι για το ντέρμπι με την Παρί Σεν Ζερμέν, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν αποφασιστεί. Η γαλλική αστυνομία, γνωρίζοντας την αντιπαλότητα των οπαδών των δύο ομάδων, είχε αποφασίσει οι εκδρομές από τη Μασσαλία για το Παρίσι να διεξαχθούν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Πριν από την επιβίβαση θα γινόταν εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε οπαδό και στα πραγματά του, ενώ τα λεωφορεία θα ταξίδευαν υπό τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης χωρίς να γίνονται στάσεις. Η διοίκηση της Μαρσέιγ είχε αποφασίσει να σταθεί στο πλευρό των οπαδών της και μέσω του προέδρου, Ζαν-Κλοντ Ντασιέ, ενημέρωσε πως αν οι οπαδοί αποφασίσουν να μποϊκοτάρουν την αναμέτρηση ουδείς εκ των επιτελών θα ταξιδέψει στην πρωτεύουσα. Η ομάδα προφανώς και πήγε στο Παρίσι και μάλιστα έριξε και τριάρα. Η κίνηση  των Μαρσεγέζων, αν και έγινε ενόψει του ντέρμπι, δείχνει πως θα έπρεπε να συμπεριφερόμαστε όταν η καταστολή μας δείχνει τα δόντια της. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το καλό μας σαν οπαδοί δεν ταυτίζεται πάντα με το καλό της ομάδας μας. Κάποια πράγματα, όπως η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα πρόσωπά μας, είναι πιο σημαντικά και από μια νίκη σε ντέρμπι.  

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οφείλω παιδιά να σας αποδώσω τα εύσημα για το αφιέρωμα.Πολύ καλή και η αναφορά στους οπαδούς της Χάποελ Τελ Αβίβ όπου έμαθα πράγματα που δεν ήξερα.Συνέχιστε έτσι να μαθαίνουμε και εμείς.

Radical Fans United είπε...

Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!

Αυτά τα πράγματα βέβαια είναι αλληλοεξαρτώμενα. Έτσι, αν πέσει κάτι στην αντίληψή σας (που δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι), μας το στέλνετε με ένα mail και εμείς το δημοσιεύουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ BLOG.

snakes4

Ανώνυμος είπε...

bravo magkes synexiste etsi! eksairetiki douleia!

Ανώνυμος είπε...

sigxaritiria gia thn kalh douleia,polu endiaferon blog

antiratsistes antifasistes kai apolitikoi-mh ginoun ta gipeda xwros propagandas aristerwn deksiwn h oti allo

R21

Radical Fans United είπε...

Το τελευταίο σχόλιο ας μας το εξηγήσεις κάπως καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

thewrw to na eisai antiratsisths kai antifasistas einai kati anthrwpino,kati logiko.h apolitikh kerkida kanei kalo se mas,dioti den eimaste oloi idioi.den mas aresoun ta kapelwmata kai meis eidika sthn R exoume sovaro provlima me ayto to thema.politika simvola den xreiazontai.

προσπαθώντας είπε...

Καλά η τελευταία ανάλυση είναι πιστή αντιγραφή από άλλο ιστολόγιο,παρόμοιου χαρακτήρα!Γενικά η R21 φαίνεται να έχει μετανοιώσει για το κακό της παρελθόν.

Πάντως ρε παίδες,προτιμήστε να γράφετε κάπως μικρότερες αναρτήσεις,είναι ωραία αλλά τεράστια η ανάρτηση και κάπου κουράζει αισθητικά.

bhoy είπε...

Οι σημαίες της Παλαιστίνης & Hezbollah,προφανώς είναι ¨απολίτκες¨!

Ήμαρτον που λέει κι ο Γεωργίου

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ να εισαι αντιρατσιστης ή αντιφασιστας απο μονο του αποτελει πολιτικοποιηση και σιγουρα δεν αποτελει απολιτικη σταση ζωης και εκφρασης.Το να μη γουσταρεις βεβαια καπελωματα ουτε συγκεκριμενα πολιτικα συμβολα στη κερκιδα σου (πχ αλφαδια ή σφυροδρεπανα-το οτι εισαι αντιφασιστας και αντιρατσιστης δε σημαινει ντε και καλα οτι εισαι και αναρχικος ή κομμουνιστης) παλι ειναι κατι λογικο.Αλλα δε μπορεις να μιλας για απολιτικες κερκιδες αλλα να θες να εχεις στους κολπους σου αντιφασιστες.Ο αντιφασισμος εχει πολιτικο χαρακτηρα οσο και κοινωνικο.
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΖΩΝΗ
ΑΓΡΙΝΙΟ