RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΒΙΒΛΙΟ: "ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ. ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ"


Με ποιον τρόπο οι αφρικανικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται και παίζουν το παιχνίδι του ποδοσφαίρου;
Ποια είναι η κοινωνική ιστορία του ποδοσφαίρου στην Αφρική;
Πως συνδέεται το ποδόσφαιρο με την αφρικανική εμπειρία της αποικιοκρατίας και της ανεξαρτησίας, του πολέμου και της μετανάστευσης, του εθνικισμού και της παγκοσμιοποίησης;
Με ποιον τρόπο η ιδιαίτερη κουλτούρα των αφρικανικών πληθυσμών εκφράζεται μέσω του ποδοσφαίρου;
Η παρούσα πρωτοποριακή συλλογή κειμένων προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά ακόμα που σχετίζονται με το ρόλο του ποδοσφαίρου στην αφρικανική ήπειρο. Όλοι  οι συγγραφείς διεισδύουν σε βάθος στις ιδιαιτερότητες των αφρικάνικων κοινοτήτων προκειμένου να εξετάσουν  αναλυτικά  την ποδοσφαιρική κουλτούρα στις διάφορες περιοχές της Μαύρης Ηπείρου. Η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, η Λιβερία, η Κένυα, το Καμερούν και η Ζιμπάμπουε είναι κάποια από τα «ποδοσφαιρικά έθνη» που μελετώνται προσεκτικά.
Το βιβλίο αποτελεί ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα, όχι μόνο για αυτούς που αγαπούν το ποδόσφαιρο, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για το κοινωνικό υπόβαθρο του αφρικανικού ποδοσφαίρου.

Η κοινωνική ιστορία του ποδοσφαίρου στη Μαύρη Ήπειρο είναι πλούσια σε συγκρούσεις αντιαποικιακές, φυλετικές, εθνικιστικές, θρησκευτικές. Οι αφρικανικές ποδοσφαιρικές συναντήσεις, όντας θεμελιωμένες στον ανταγωνισμό και στη δημιουργία αντιπαλοτήτων, ενσαρκώνουν λανθάνουσες μορφές πολιτικής διαμάχης και πολιτισμικών εντάσεων. Η αστικοποίηση, η κοινωνική διαφοροποίηση ανάμεσα σε γλωσσικές και εθνοτικές ομάδες, καθώς και ο μετααποικιακός εθνικισμός είναι τα κύρια συστατικά, με τα οποία τροφοδοτούνται οι πολιτισμικές ταυτότητες στο πλαίσιο του περίπλοκου ποδοσφαιρικού συστήματος της Αφρικής.
Το ποδόσφαιρο όμως στην Αφρική  χρησιμοποιήθηκε και ως βοηθητικό μέσο θετικής κοινωνικής επανένταξης και συμφιλίωσης, ειδικά σε περιοχές όπου οι φυλετικοί διαχωρισμοί και οι πολιτικοί αγώνες προκάλεσαν μακροχρόνιες ένοπλες συρράξεις, διαμεσολαβώντας αυτές τις αντιπαραθέσεις σε μια προσπάθεια να αναπτυχθούν μορφές θετικού συμβολικού διαλόγου ανάμεσα σε αντίπαλους πληθυσμούς.
Σίγουρα το ποδόσφαιρο, όπως και οποιαδήποτε άλλη αθλητική δραστηριότητα, δεν μπορεί από μόνη του να εξουδετερώσει τις περίπλοκες παγιωμένες κοινωνικές διαμάχες. Αλλά το αφρικανικό ποδόσφαιρο σε κάθε ιστορική περίοδο προσφέρεται για μελέτες πάνω στο πώς οι αφρικανικοί πληθυσμοί βελτιώνουν τη θέση τους μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο και μαθαίνουν να συνυπάρχουν μέσω της αθλητικής κουλτούρας.

Το βιβλίο  κυκλοφορεί από τις Απρόβλεπτες Εκδόσεις, σε συνεργασία με το περιοδικό HUMBA!, και διατίθεται σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία.
Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο Αλφειός, Χαριλάου Τρικούπη 22, Αθήνα, 210-3623092

Δεν υπάρχουν σχόλια: