RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

οι Σλοβάκοι πάντως,δεν τρώνε κουτόχορτο ούτε παραμυθιάζονται με το Ch.L.

Αντιγράφουμε από το: http://contra.gr/Soccer/Europe/ChL/Zilina/288968.html

Η αναμέτρηση της Ζίλινα με την Τσέλσι είναι έτοιμη να αρχίσει και οι 10.892 θεατές έχουν πάρει ήδη θέση για να παρακολουθήσουν αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία, έναν αγώνα Champions League από κοντά. Ο ιδιοκτήτης της πρωταθλήτριας Σλοβακίας, Γιόζεφ Αντόσικ, σε κάθε άλλη περίπτωση θα έτριβε τα χέρια του με ικανοποίηση. Τώρα, λίγα 24ωρα μετά το ιστορικό αυτό ματς, στέκεται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού στο περιθώριο του αγώνα έστρεψε εναντίον του τους φιλάθλους του συλλόγου και εσχάτως την UEFA εξαιτίας της παράλογης αύξησης στις τιμές των εισιτηρίων.

Η απόφαση να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την επίσκεψη μιας τόσο διάσημης ομάδας σε έναν τόπο που το αγγλικό και το γερμανικό ποδόσφαιρο τυγχάνει μεγαλύτερης προβολής από το εγχώριο πάρθηκε από το απόγευμα της κλήρωσης των ομίλων στο Μονακό. Το εύκολο κέρδος προκύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις από τα εισιτήρια και δίχως μεγάλη σκέψη έδωσε εντολή για αύξηση των τιμών κατά 550%! Η αδίστακτη κίνηση φαίνεται να γυρίζει μπούμερανγκ και παρότι τα ταμεία της ομάδας γέμισαν εξαιτίας του sold out που σημειώθηκε για την πρεμιέρα της φάσης των ομίλων, η επόμενη μέρα του συλλόγου μοιάζει δυσοίωνη... 


Τα εισιτήρια του μόχθου
Απόγευμα της 30ής Αυγούστου, περίπου δύο εβδομάδες πριν το σπουδαίο παιχνίδι με τους πρωταθλητές Αγγλίας και η Ζίλινα ανακοινώνει μέσω της ιστοσελίδας της τις τιμές των εισιτηρίων για το χωρητικότητας 11.181 θεατών "Ποντ Ντουμπνόμ". Το γήπεδο κρίθηκε τριών αστέρων από την UEFA, κατασκευάστηκε το 1941, ανακαινίστηκε το 2002, ωστόσο ακόμα κι έτσι ουδείς μπορεί να το χαρακτηρίσει "παλατάκι". Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση ζητούσε για τις εξέδρες των οργανωμένων πίσω από τα τέρματα 50 ευρώ για ένα εισιτήριο! Την ίδια στιγμή, στις ίδιες θέσεις για αγώνα της Corgon Liga, η διοίκηση της Ζίλινα χρεώνει το εισιτήριο με 7 ευρώ! Αύξηση περίπου 550% στην τιμή του φθηνότερου εισιτηρίου του γηπέδου.
Σε αυτή τη θέση (και σε αυτήν την τιμή) εισιτήριο δικαιούται όποιος φίλαθλος διαθέτει κάρτα μέλους, ειδάλλως για να παρακολουθήσει από κοντά τον αγώνα θα πρέπει να ανοίξει ακόμα περισσότερο το πορτοφόλι του. Οι VIP θέσεις στο πρωτάθλημα κοστίζουν 20 ευρώ, ήτοι περίπου 20 φορές λιγότερο από όσα ζητούσε η Ζίλινα για τις ίδιες θέσεις στο Champions League (400 ευρώ). Οσο για τις υπόλοιπες εξέδρες κατά μήκος του γηπέδου, οι τιμές έφταναν τα 150 ευρώ (κατηγορία 1) και τα 200 ευρώ (κατηγορία 2).


Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα οι τιμές αυτές θα μπορούσαν να έχουν κάποια λογική, αφού ομάδες όπως η Ζίλινα δεν συμμετέχουν συχνά σε αυτήν την προσοδοφόρα διοργάνωση και η εκμαίευση κέρδους δικαιολογείται σε ένα σημείο. Ωστόσο ο μέσος μικτός μισθός στη χώρα κυμαίνεται μεταξύ 500 και 800 ευρώ το μήνα και σε καθαρές απολαβές μεταξύ 350 και 400 ευρώ.
Η αντίδραση των οργανωμένων
Ολοι περίμεναν την απάντηση από τους φιλάθλους της Ζίλινα κι δη τους οργανωμένους, που αποτελούν σημείο (θετικής και αρνητικής) αναφοράς για το σύλλογο. Αυτή δεν άργησε να έρθει. Η αρχή έγινε από το forum που διατηρεί η πλέον "σκληροπυρηνική" ομάδα εξ αυτών, οι "Zilinski Fanatici". Τα posts στην ιστοσελίδα πάμπολλα και όλα στο ίδιο μήκος κύματος. Η είδηση έγινε γνωστή με την ταχύτητα του φωτός και οι αντιδράσεις έρχονταν με τη μορφή καταιγίδας. Η επίσημη στάση ήταν αναμονή. Εν τω μεταξύ, στην κεντρική σελίδα του διαδικτυακού τόπου των οργανωμένων (http://www.ultraszilina.sk/) υπάρχει ένα διάσημο πλέον βίντεο από το You Tube το οποίο τιτλοφορείται "Κόντρα στο Μοντέρνο Ποδόσφαιρο" και αφορά την έμπρακτη εναντίωση των φιλάθλων στην ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση του αθλήματος και την ταυτόχρονη περιθωριοποίησή τους.

Μετά από δύο ημέρες ήρθε η ώρα της ανακοίνωσης, στην οποία κατακεραυνώνεται η κίνηση της διοίκησης και γνωστοποιείται ότι η απάντηση των οργανωμένων φιλάθλων για το εν λόγω παιχνίδι είναι η αποχή.
Με τον τίτλο "ένα νεφρό για 2 εισιτήρια για την Τσέλσι", η ανακοίνωση αναφέρει πως οι πιστοί φίλοι της Ζίλινα κατανοούν τους λόγους που οδήγησαν τη διοίκηση του συλλόγου σε αυτήν την κίνηση, αλλά εκφράζουν και την διαφωνία τους. Κάνουν λόγο για την αμφίδρομη σχέση ζωής και τονίζουν ότι εάν τελικώς θα βοηθήσει τους παίκτες η παρουσία των επιχειρηματιών, των πολιτικών προσώπων, των ουδέτερων που θα βρεθούν στις εξέδρες και σε καμία περίπτωση δεν θα ασχολούνται με την υποστήριξη των γηπεδούχων.
Δηκτικό σε αρκετά σημεία, το κείμενο καθόριζε τη στάση που θα κρατήσουν εν πρώτοις σε αυτό το ματς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αποχή των οργανωμένων θα επεκταθεί και στα παιχνίδια πρωταθλήματος, όπου η μέση προσέλευση υπολογίζεται στους 3.000 θεατές, η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων οργανωμένοι.

"Ενα νεφρό για 2 εισιτήρια για την Τσέλσι"
Μεταφρασμένο απόσπασμα από την ανακοίνωση των οργανωμένων.
"Κατανοούμε ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί επιχείρηση, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς είναι ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να μοιράζεται στον κόσμο, το ποδόσφαιρο δεν είναι καθαρά μία εμπορική δραστηριότητα. Ο καθένας γνωρίζει ότι αυτές οι τιμές εισιτηρίων είναι υψηλές και αντιλαμβάνεται επίσης ότι θα πουλήσετε τα εισιτήρια και θα βγάλετε πολλά λεφτά, όμως...
δεν είναι μόνο 1 εβδομάδα, ούτε μόνο 1 χρόνος, αλλά για μία ολόκληρη ζωή περιμένουμε ένα ματς όπως αυτό. Εμείς, ως πιστοί φίλαθλοι της Ζίλινα, δίνουμε τα χρήματά μας όχι για να δούμε την Τσέλσι, αλλά για να δούμε την αγαπημένη μας Ζίλινα, πηγαίνουμε σε κάθε ματς, είμαστε αυτοί που δίνουμε 7 ευρώ για να υποστηρίξουμε την ομάδα σε κάθε ασήμαντο παιχνίδι πρωταθλήματος. Ταξιδεύουμε πολλά χιλιόμετρα, ερχόμαστε από όλη τη Σλοβακία, και ήμασταν κατενθουσιασμένοι που μοιραστήκαμε τη χαρά της πρόκρισης στο Champions League με τους ποδοσφαιριστές. Μόλις λάβαμε την πληροφορία για τις τιμές των εισιτηρίων καταλάβαμε ότι ως φίλαθλοι θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε μόνο έξω από τις θύρες του γηπέδου.
Γνωρίζουμε ότι το γήπεδο θα είναι γεμάτο από πλούσιους ανθρώπους από τη Σλοβακία και τις γύρω χώρες. Αλλά είναι αυτό σωστό για τους θεατές που θα βρίσκονται εκεί να μην έχουν σπαταλήσει ούτε ένα σεντ για το σύλλογο ολόκληρη τη σεζόν; Είναι σωστό για τους παίκτες που έχουν δώσει τόσα πολλά να δώσουν το πιο δύσκολο παιχνίδι της ζωής τους χωρίς μία παθιασμένη υποστήριξη; Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις τιμές, και αυτοί που μπορούν να βρουν τα χρήματα αισθάνονται τόσο αηδιασμένοι από τον τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρθηκαν που απλά δεν θα αγοράσουν εισιτήρια λόγω αρχής.
Αντιλαμβανόμαστε τι κάνει ο σύλλογος, και θα το καταπιούμε, αλλά δεν θα το ξεχάσουμε. Ο σύλλογος δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να εκπλαγεί εάν οι προσελεύσεις είναι χαμηλότερες στα παιχνίδια πρωταθλήματος. Το χειρότερο πράγματα σε όλη αυτήν την κατάσταση είναι ότι η ομάδα που θα πληρώσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη είναι αυτή που το αξίζει λιγότερο: οι παίκτες. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα τους εμψυχώσει, ποιος θα τους απλώσει το χέρι μέσα από τα κιγκλιδώματα μετά το ματς. Θα γνωρίζει κάποιος από τις εξέδρες τα ονόματα των παικτών μας; Αξίζουν αυτό το πράγμα οι παίκτες που μας έφεραν ως εδώ;
Αυτή η ιστορία βρίσκεται παντού στις ειδήσεις. Ολοι γελούν με τη Ζίλινα. Θα έπρεπε να είναι ο μεγαλύτερος πανηγυρισμός για την ποδοσφαιρική επιτυχία μας, αλλά στην πραγματικότητα όλοι νιώθουμε φρικτά, σας ευχαριστούμε.
ΥΓ: Δεν προγραμματίζουμε κάποια χωρογραφία για τον αγώνα, δεν θα υπάρξει οργανωμένη υποστήριξη, όχι επειδή δεν θέλουμε να το κάνουμε, απλά επειδή κανείς δεν θα βρίσκεται μέσα το γήπεδο να κυματίζει σημαίες και να τραγουδάει τραγούδια. Δεν θα ζητήσουμε φθηνότερα εισιτήρια, έχουμε την αξιοπρέπειά μας. Το πώς θα παρακολουθήσουμε το παιχνίδι θα ανακοινωθεί αργότερα, ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι θα διασκεδάσουμε!".

Πενιχρές προσφορές
Οπως ήταν φυσικό, ούτε οι μεν ούτε οι δε εξάντλησαν τα εισιτήρια. Οι απαράδεκτες τιμές οδήγησαν τους φιλάθλους να γυρίσουν την πλάτη στο παιχνίδι. Ως αποτέλεσμα η διοίκηση έκανε ένα μικρό βήμα προς τα πίσω και μείωσε κάποιες τιμές. Τα εισιτήρια της δεύτερης κατηγορίας που κόστιζαν 200 ευρώ μειώθηκαν κατά 50 ευρώ, ενώ τα εισιτήρια των 50 ευρώ μπορούν να τα προμηθευτούν και μη μέλη του συλλόγου.
Η τελευταία... ελκυστική προσφορά ήταν όσοι φίλαθλοι αγόραζαν εισιτήριο για το παιχνίδι της Τσέλσι είχαν δικαίωμα να μπουν δωρεάν και στον αγώνα πρωταθλήματος που προηγείτο της πρεμιέρας του Champions League κόντρα στην αδύναμη Τατράν Πρεσόφ (η κανονική τιμή σε αυτόν τον αγώνα είναι 5 με 9 ευρώ). Ως... δώρο, η διοίκηση έδινε σε αυτούς τους φιλάθλους θα έπαιρναν το πακέτο ένα κασκόλ της Ζίλινα για το Champions League.

Το μήνυμα της διοίκησης και οι αντιδράσεις
Στον επίμαχο αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στην Τατράν Πρεσόφ η Ζίλινα νίκησε δύσκολα 2-1, ωστόσο ουδείς ασχολήθηκε με το αγωνιστικό κομμάτι. Ολο το ενδιαφέρον αφορούσε στην κόντρα διοίκησης-φιλάθλων και για πρώτη φορά ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, Γιόζεφ Αντόσικ, τοποθετήθηκε δημοσίως.

Ο Αντόσικ εξέδωσε μία ανακοίνωση πριν το ματς, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ζίλινα και στην οποία επιχειρούσε να δικαιολογήσει την απόφαση σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων. Η ανακοίνωση άρχισε λέγοντας πως το ποδόσφαιρο στη Ζίλινα δεν άρχιζε ούτε τελείωνε από το ματς με την Τσέλσι και πως "δεν επιμένει ότι ο σύλλογος δεν έκανε ένα λάθος" σχετικά με τις τιμές. Ακολούθως αναφέρονται λεπτομερώς τα κόστη λειτουργίας του συλλόγου μέσα σε μία σεζόν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι αυτά τα κόστη δεν καλύπτονται από τα έσοδα που προκύπτουν από τα εισιτήρια.
Επιπλέον, υπάρχει μία κεκαλυμμένη παραδοχή πως οι τιμές για το ματς με την Τσέλσι επιστρατεύθηκαν ώστε να μείνουν εκτός νυμφώνος οι οργανωμένοι φίλαθλοι της Ζίλινα, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Αντόσικ, χρησιμοποιούν την καλή συμπεριφορά στα παιχνίδια με σκοπό ανταλλάγματα όπως επιχορηγούμενα ταξίδια στα εκτός έδρας ματς και φθηνότερα εισιτήρια στα εντός. Προσθέτει ότι ο σύλλογος δεν μπορεί να ρισκάρει κίνδυνο επεισοδίων, όπως σημειώθηκαν σε ορισμένα πρόσφατα παιχνίδια, με τελευταίο παράδειγμα το ματς στην Πράγα στο πρώτο παιχνίδι των play off της διοργάνωσης. Υπογραμμίζεται, πάντως, η "φανταστική ατμόσφαιρα" στον εν λόγω αγώνα και σε αρκετά άλλα μεγάλα παιχνίδια.
Ο Αντόσικ δεν άφησε ασχολίαστη την κριτική του Πετσάλκα, υποστηρίζοντας ότι ο μηνιαίος μισθός του Σλοβάκου αμυντικού θα αρκούσε για τα εισιτήρια 187 φιλάθλων για τον αγώνα της Τσέλσι. Η ανακοίνωση καταλήγει με τη δήλωση ότι το ματς με την Τσέλσι δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος, ωστόσο τονίζει ότι εάν ήταν το τέλος, ο Αντόσικ θα άφηνε τους φιλάθλους να μπουν δωρεάν.
Εχοντας διαβάσει την ανακοίνωση, οι οργανωμένοι φίλαθλοι δεν άλλαξαν την απόφασή τους και διαμαρτυρήθηκαν με τον τρόπο τους στο ματς κόντρα στην Πρεσόφ. Για τα πρώτα 60 λεπτά του αγώνα οι φανατικοί οπαδοί στο βόρειο πέταλο τραγουδούσαν χαμηλόφωνα για την ομάδα τους, τόσο παλιά, όσο και νέα συνθήματα. Οι μεγαλύτερες επιδοκιμασίες αφορούσαν τον Πετσάλκα που έγινε αμέσως είδωλο για τον κόσμο.
Μετά από μία ώρα αποχώρησαν από τις θέσεις τους. Αρκετοί έφυγαν από το γήπεδο και άλλοι κάθισαν σε άλλες, διπλανές θύρες, διατηρώντας τη σιωπή τους, όπως έπραττε εξάλλου και το λιγότερο φανατισμένο κοινό των υπολοίπων εξεδρών του γηπέδου (συνολικά κόπηκαν 3.600 εισιτήρια). Στις άδειες θέσεις του βορείου πετάλου αναρτήθηκε ένα πανό με την εξής ερώτηση: "Είναι καλύτερα χωρίς εμάς;".
 
  Η ώρα του αγώνα

Η 15η Σεπτεμβρίου κατέφθασε και το "Ποντ Ντουμπνόμ" γεμίζει από επιχειρηματίες, πολιτικούς (μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίκο) και γενικά περσόνες που δεν συνηθίζουν να περνούν τα βράδια της Τετάρτης σε ένα παμπάλαιο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Μαζί κάποιοι απλοί φίλαθλοι της Ζίλινα που είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν εισιτήριο και οι Αγγλοι που ταξίδεψαν μέχρι τη σλοβακική πόλη και που είτε είχαν την τύχη να βρεθούν μέσα στους 550 επίσημους φιλοξενούμενους, είτε βρήκαν εισιτήριο στη μαύρη αγορά έναντι περίπου 80 ευρώ, από τα πολλά που διατέθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Επισήμως σημειώθηκε sold out, αν και τα ΜΜΕ της Σλοβακίας δίνουν διαφορετικό αριθμό διατεθέντων εισιτηρίων από αυτά που δίνουν τα ΜΜΕ της Αγγλίας. Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού έδειχνε εμπράκτως την υποστήριξή του προς τους πρωταθλητές Σλοβακίας, ακόμα και όταν δέχθηκαν το τέταρτο γκολ, ωστόσο υπήρξαν μακρά διαστήματα ησυχίας που δεν άρμοζαν σε ένα τόσο σημαντικό ματς και υπογράμμιζαν την απουσία των οργανωμένων από τις εξέδρες.
Οχι, όμως, και από το γήπεδο, αφού είχε προγραμματιστεί πορεία από την πλατεία Μαριάνσκε μέχρι το γήπεδο, τραγουδώντας συνθήματα. Λίγο πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, μάλιστα, κι ενώ επικρατούσε ακόμα ησυχία, ακούγονταν οι φωνές τους μέσα στο γήπεδο. Την ίδια ώρα, διάσπαρτα στις τέσσερις εξέδρες, υπήρχαν πάρα πολλοί Σλοβάκοι ποδοσφαιρόφιλοι με φανέλες της Τσέλσι. Ηταν τόσο μεγάλη η αγάπη που έδειξαν οι γηγενείς για τον αγγλικό σύλλογο, που ο απεσταλμένος της "Daily Telegraph" καθ’ υπερβολήν έγραψε στο ρεπορτάζ του πως εάν οι ιδιωτική φρουρά των "μπλε" επέτρεπε στους παίκτες να κατευθυνθούν οδικώς από το ξενοδοχείο "Holiday Inn" όπου κατέλυσαν στο γήπεδο του αγώνα (περίπου 140 μέτρα απόσταση), οι Σλοβάκοι φίλαθλοι θα τους έραιναν με λουλούδια.

Οι περίπου 300 οργανωμένοι που παρέμειναν έξω από το γήπεδο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, στο 30ό λεπτό άναψαν μία (ελεγχόμενη) φωτιά στον λόγο που βρίσκεται βόρεια του σταδίου και άπλωσαν ακριβώς μπροστά ένα πανό με το γνωστό μήνυμα στα αγγλικά: "Against Modern Football".
Το ημίχρονο τους βρήκε διάσπαρτους έξω από το βόρειο και το νότιο πέταλο, από όπου μπορούσαν να παρακολουθήσουν από τις χαραμάδες ένα κομμάτι του γηπέδου που εξελισσόταν ο αγώνας. Πανηγύρισαν το τέρμα του Τόμας Οραβετς με το οποίο διαμορφώθηκε το 1-4 και αποχώρησαν με το τελευταίο σφύριγμα της λήξης και πάλι σε πορεία, με προορισμό την πλατεία Μαριάνσκε, έχοντας περάσει το μήνυμά τους...


Συμπέρασμα;;;
Παντού στην Ευρώπη αρχίζει κι αναπτύσσεται "οπαδική συνείδηση" και είναι καιρός πλέον, να μπούν τα θέματα αυτά στην ¨ατζέντα¨ όσων πάνε είτε οργανωμένα είτε όχι κι εδώ στην γωνιά της Μεσογείου,που κάποιοι νομίζουν πως εμείς θ' ασχολούμαστε με προεδριλίκια,ελέγχους διαιτησίας και τα συναφή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: