RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 96...






23 (Είκοσι Τρία) χρόνια,λοιπόν πέρασαν! Από τον Απρίλη του 1989 που 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Χίλσμπορο,του Σέφιλντ,στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (fa cup) που έπαιζαν Λίβερπουλ-Νότιγχαμ Φόρεστ.
Οι συγγενείς των σκοτωμένων έψαχναν εναγωνίως την απόφαση,που θα απέδιδε τις ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους κι όχι σε κάποιους αόρατους "χούλιγκανς" και μεθυσμένους.Έτσι συστάθηκε η Ανεξάρτητη Επιτροπή το 2010 που τελικά απέδωσε τις ευθύνες στην αστυνομική διεύθυνση του Nότιου Γιορκσάιρ που άφησε τις πόρτες ανοιχτές για να μπουν οι...υπεράριμθμοι στο βόρειο πέταλο,με συνέπεια να ποδοπατηθούν και να μην μπορούν ν΄αναπνεύσουν εκατοντάδες άνθρωποι!


   
Επίσης η επιτροπή υπέδειξε την ευθύνη της αστυνομίας για παραποίηση των καταθέσεων,έτσι ώστε να πέσουν όλες οι ευθύνες στο "χουλιγκανισμό"...
Οι ανώτεροι παραποίησαν 164 καταθέσεις που θα οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως δε δόθηκε καν η παραμικρή ιατρική βοήθεια. Οι 59 από τους 96 θα είχαν επιζήσει! Υπήρχαν 42 ασθενοφόρα κι όμως μόνο τα δυο επιτράπηκε να εισέλθουν για ιατρική αρωγή!  Σε όλες τους τις αναφορές έκαναν λόγο είτε για μεθυσμένους, είτε για χουλιγκάνους (ναι,ακόμη και τα μικρά παιδιά...).
Τέλος,η αρωγή του Τύπου με...ναυαρχίδα την εμετική SUN που μίλαγε για "την αλήθεια".Η "αλήθεια τους" ήταν οι βανδαλισμοί,τα κάτουρα προς τους Μπόμπηδες και διάφορα τέτοια...
αρχισυντάκτης της Mακένζυ παραδέχτηκε πως έγραφε μαλακίες και ζήτησε (τί άλλο...) συγγνώμη. 






Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια οι οικογένειες των θυμάτων είχαν ν΄αντιμετωπίσουν και την (αιτολογημένη) δυσπιστία της κοινής γνώμης και δη των αντίστοιχων οπαδών άλλων ομάδων.Δε θέλουμε ν΄αναπάραγουμε τα συνθήματα αλλά η μέση άποψη έλεγε:"ποτέ δεν είστε θύτες,πάντα θύματα,σας βαρεθήκαμε". Ήταν μια αντίστροφη αποδοχή της κυρίαρχης άποψης,ήταν μια ήττα της οπαδικής σκηνής τελικά στην Αγγλία αφού 3 χρόνια μετά η σεζόν 91-92 θα ήταν η τελευταία της Α' Κατηγορία μιας και μετά έμπαινε η περίοδος της Premier League,με την (αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις κακά τα ψέμματα) ανακαίνιση των γηπέδων,την υποχρεωτική καθιστή παρουσία όσων ήταν στο γήπεδο,το πλαστικό περιτύλιγμα,τ' ακριβά εισητήρια και τα δυσθεώρητα τηλεποτικά δικαιώματα...
 Ιστορικό θα μείνει το ματς λίγες μέρες μετά στη Γλασκώβη προς τιμήν των θυμάτων,που όλο το γήπεδο τραγούδαγε "Liverpool" και το ΥΝWA (υπάρχει σχετικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).


από το πρόγραμμα του φιλικού αγώνα προς τιμήν των θυμάτων



Πρωθυπουργός τότε ήταν η γυναίκα συνώνυμο του νεο-φιλελευεθερισμού, η Μάργκαρετ Θάτσερ.Ο τωρινός πρωθυπουργός,από το ίδιο κόμμα,Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε συγνώμη για την Διπλή Αδικία εις βάρος τους.





Οι οικογένειες των θυμάτων τώρα μπορούν να πενθήσουν δίχως άλλα βάσανα τους οικείους τους..η Λίβερπουλ να ξαλαφρώσει από το βάρος των "χουλιγκάνων οπαδών της"..οι αντίπαλοι οπαδοί να ξεπεράσουν τις "αιώνιες διαμάχες" και να σκεφτούν κάτι πιο πετυχημένο ως σύνθημα για να τους πικάρουν..οι πολιτικοί της Αγγλίας να δείξουν πως είναι αμείλικτοι..το ποδόσφαιρο της Αγγλίας να συνεχίσει στο λαμπερό δρόμο των τηλεδικαιωμάτων και των ιδιοκτητών από μακρυνές χώρες...
Οι 96 ψυχές όμως δε θα ξανάρθουν πίσω, τουλάχιστον θα ηρεμήσουν 22 χρόνια μετά.

http://bcove.me/ju2esmo5




υ.γ. αξίζει ανάγνωσης:
http://www.contra.gr/Soccer/England/xilsmporo-23-xronia-meta-h-alhtheia.1926343.html

5 σχόλια:

ΠιΖήτα είπε...

http://www.wsc.co.uk/wsc-daily/1152-september-2012/8991-post-hillsborough-disaster-editorial

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα ξεχασω ποτε οσο ζω

Anfield 9/12/2004 Liverpool-Ολυμπιακος το κορεο

96+21 gone but not forgotten

Επικο, τραγικο μεγαλειο.

Ανώνυμος είπε...

Να και το βιντεο (κορεο μετα το 0:55)
http://www.youtube.com/watch?v=sJYrWYdL-8k&feature=related

Ανώνυμος είπε...

το γεγονος και η τροπη που πηρε ολη η ιστορια του ποδοσφαιρου μετα απο αυτο αφορα ολους τους οπαδους. οτι ζουμε σημερα και οτι θα ζησουμε στο μελλον ειχαν σαν απαρχη και παραδειγμα τους "χουλιγκανους" αγγλους οπαδους που εκανε καλα η θατσερ. ποσες και ποσες φορες εχει χρησημοποιηθει σαν παραδειγμα και απο τις δημοσιογραφαρες μας και τους ειδικους αθλητικογραφους. για αυτο ισως αξιζει να εκθιαστει σε καθε γηπεδο ο ρολος της πολιτειας των δημοσιογραφων και των μπατσων απεναντι μας.

Ανώνυμος είπε...

....με βαση αυτη την αποκαλυψη!