Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1967 η Καϊσέρι φιλοξενησε τη Σίβας στα πλαίσια της τέταρτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας της Τουρκίας. Και οι δύο οι ομάδες βρσκόταν στην πρώτη θέση της βαθμολογία με 9 βαθμούς και το παιχνίδι αυτό ξεπερνούσε τα απλά όρια ενός ντέρμπι.
Η έχθρα των δύο πόλεων υπάρχει από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για το ποια από τις δύο θα αποτελέσει το (κοινωνικό και οικονομικό) κέντρο της Κεντρικής Ανατολίας. Τόσο η Καϊσέρι όσο και η Σίβας δημιουργήθηκαν την ίδια χρονιά (1967) από τη συγχώνευση των προηγούμενων ομάδων που υπήρχαν στην κάθε πόλη. Πριν από δύο χρόνια ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε παίκτες και οπαδούς κάποιων από αυτές τις ομάδες. Τα τραίνα που ένωναν τις δύο πόλεις ήταν πάντα γεμάτα από συνθήματα μίσους.
Την προηγούμενη μέρα από το μοιραίο αγώνα 5.000 οπαδοί της Σίβας (ο μεγαλύτερος αριθμός οπαδών σε εκτός έδρας αγώνα μέχρι εκείνη τη στιγμή) έφτασαν στην Καϊσέρι (ελληνιστί Καισαρεία) χρησιμοποιώντας τραίνα, 40 λεωφορεία και 20 μίνι-μπας. Γέμισαν όλα τα ξενοδοχεία και τα μπουρδέλα (όσοι δεν βρήκαν ξενοδοχείο!) της πόλης. Γρήγορα ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της πόλης με αποτέλεσμα τέσσερις οπαδοί της Σίβας να τραυματιστούν ενώ η αστυνομία συνέλαβε πενήντα άτομα.
Στο γήπεδο βρέθηκαν, ύστερα από "εξονυχιστικό" έλεγχο και υπό το βλέμμα 237 αστυνομικών και φυλάκων, 21.000 οπαδοί και των δύο ομάδων. Στο εικοστό λεπτό η Καϊσέρι προηγείται και ξεσπούν επεισόδια. Κάποιοι παίκτες άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους και οι οπαδοί να πετούν πέτρες ο ένας στον άλλο. Κάποιοι οπαδοί της Σίβας προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά με τον πανικό που επικρατούσε κατέρευσε ένα μέρος του φράχτη μπροστά από τον αγωνιστικό χώρο. 40 άτομα ποδοπατήθηκαν εώς θανάτου και άλλοι 300 τραυματίστηκαν. Οι 38 από τους νεκρούς και οι περισσότεροι από τους τραυματίες ήταν οπαδοί της Σίβας. Ο διαιτητής σταμάτησε αμέσως το παιχνίδι. Οι παίκτες και των δύο ομάδων κατευθύνθηκαν προς τα αποδυτήρια ενώ οι παίκτες της Σίβας παρέμειναν στην πόλη μέχρι τα μεσάνυχτα για να διαφύγουν με ασφάλεια και να γυρίσουν στη Σίβας μόλις κάποιες εβδομάδες μετά καθώς αρκετοί από τους συγγενείς των θυμάτων τους θεωρούσαν υπεύθυνους.
Οι οπαδοί της Σίβας που είχαν φύγει από το γήπεδο κατέστρεψαν αμάξια των κατοίκων της Καϊσέρι και στην επιστροφή σταματούσαν αμάξια που προερχόταν από την Καϊσέρι και τα κατέστρεφαν. Κάποιοι κάτοικοι της Σίβας όταν έμαθαν τα τραγικά νέα ξεκίνησαν, με κάθε μέσο, για να πάνε στην Καϊσέρι. Στο δρόμο τους σταμάτησαν μπλόκα της αστυνομίας και ξέσπασαν νέες συγκρούσεις. Άλλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Σίβας και ξεκίνησαν συγκρούσεις με την αστυνομία αλλά και καταστροφές περιουσιών (γραφεία και ξενοδοχεία) που ανήκαν σε πολίτες της Καϊσέρι. Οι συγκρούσεις, που διήρκεσαν σχεδόν μία εβδομάδα, είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και τη σύλληψη άλλων έντεκα. Οι νεκροί της Σίβας θάφτηκαν με τιμές και ανακηρύχτηκαν μάρτυρες. Τα μαγαζιά ήταν κλειστά και η μέρα ήταν ημέρα πένθους.
Με το που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στη Σίβας οι αρχές της Καϊσέρι έκλεισαν τους δρόμους που ενώνουν τις δύο πόλεις και ανέβαλαν τα δρομολόγια των τραίνων. Στην Καϊσέρι συνελήφθηκαν 26 άτομα, οκτώ από τη Σίβας, για την πρόκληση φθορών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου