RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Σαν σήμερα RIP



Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, αεροσκάφος των αερογραμμών "British Europe Airways" με την επωνυμία "Elizabethan", που εκτελούσε την πτήση Βελιγράδι-Λονδίνο, προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο Μόναχο. Ο χιονισμένος αεροδιάδρομος ανάγκασε τον πιλότο σε τρεις απόπειρες απογείωσης. Ελάχιστα μετά την απογείωση, και ενώ το αεροπλάνο πετούσε πάνω από την πόλη, προέκυψε ένα ξαφνικό πρόβλημα στον  κινητήρα. Το αεροπλάνο έχασε ύψος, προσέκρουσε σε ένα σπίτι και τελικά έπεσε πάνω στον προστατευτικό φράχτη του αεροδρομίου. Από τους 44 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν οι 23 (οι 20 ακαριαία, 1 κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι 2 στο νοσοκομείο). Μαζί με τους 8 ποδοσφαιριστές, έχασαν τη ζωή τους 3 παράγοντες, 8 δημοσιογράφοι, οι 2 πιλότοι, 1 οπαδός και 1 ταξιδιωτικός πράκτορας. Ήταν το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της Manchester United. Οι "Κόκκινοι Διάβολοι" (από το 1952 και "Μπέμπηδες") επέστρεφαν από το Βελιγράδι, όπου είχαν έρθει ισόπαλοι 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα (2-1 για την United το πρώτο ματς), ένα αποτέλεσμα που τους είχε χαρίσει και την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου και αποκλείστηκαν από τη Μίλαν. Από το ατύχημα διασώθηκαν και οι Μπόμπι Τσάρλτον και Μπιλ Φόουλκ καθώς και ο προνοτητής Ματ Μπάσμπι, οι οποίοι θα ήταν οι μόνοι από εκείνη την ομάδα που μετά από δέκα χρόνια θα συμμετείχαν στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στην Μπενφίκα. 
  • Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή
  • Η στιγμή της συντριβής
 
  • Το τότε ρολόι στο αεροδρόμιου του Μονάχου παραμένει μέχρι και σήμερα ως μνημείο
 
  • Μνημείο για τους νεκρούς του δυστυχήματος έξω από το γήπεδο της Γιουνάιτεντ
 

 Προφανώς και ένα τόσο συγκλονιστικό ατύχημα δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την τέχνη. Τα τραγούδια "The Flowers of Manchester" των The Spinners to 1962, το "Munich Air Disaster, 1958" του Morrissey το 2004 και το "News And Tributes" The Futureheads το 2006 αναφέρονται στο τραγικό γεγονός αυτής της ημέρας. Ο Barry Navidi, σκηνοθέτης της ταινίας "Ο έμπορος της Βενετίας" ήδη από το 2005 εργάζεται πάνω σε ένα σενάριο που αφορά το ατύχημα ενώ και στην τηλεόραση έχουν υπάρξει δεκάδες εκπομπές και ντοκυμαντέρ.

Αυτή είναι και η ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη σε αυτήν την ημέρα, με πολλές φωτογραφίες , άρθρα και μαρτυρίες.

ΥΓ. Κατά καιρούς τόσο οι οπαδοί της Liverpool όσο και αυτοί της West Bromwich, ιδιαίτερα οι τελευταίοι το 2006 είχαν φτάσει στο σημείο να κουνούν τα χέρια τους σαν αεροπλάνο και να κάνουν τον ανάλογο θόρυβο και μάλιστα μέσα στο Old Trafford, έχουν "κοροϊδέψει" για αυτό το δυστύχημα. Τελικά, ηλίθιοι υπάρχουν παντού.