RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Πίσω από τις μεταξωτές κουρτίνες...



Το Μουντιάλ πίσω από τη βιτρίνα, πίσω από τη λάμψη, το θέαμα, τα γκολ, τις θεαματικές φάσεις και τα ακριβοπληρωμένα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Προσέξτε τα ποσά που αναφέρονται στο παρακάτω άρθρο από το site του sentragoal: εξευτελιστικά χρήματα για εργασία μιας ολόκληρης ημέρας. Πάλι καλά που δεν τους έταξαν για αμοιβή βουβουζέλες. Πάντως προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως οι εργαζόμενοι δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια αποδεχόμενοι τις προτάσεις των υπευθύνων ελέω της εθνικής ενότητας με στόχο την επιτυχημένη διοργάνωση, αλλά αντέδρασαν και ζήτησαν, απαίτησαν το αυτονόητο...

 "Πρωτοφανείς καταστάσεις στο Ντέρμπαν. Περίπου 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (16/4), τοπική ώρα, υπήρξαν σοβαρά επεισόδια στο κέντρο Τύπου του «Moses Mabhida Stadium» του Ντέρμπαν, λίγη ώρα μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα στην Γερμανία και την Αυστραλία!
Ολα ξεκίνησαν όταν υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί για να συμβάλουν στη διεξαγωγή της αναμέτρησης (από την ασφάλεια ως και την καθαριότητα), πήγαν στο γραφείο Τύπου της διοργάνωσης και ζήτησαν από τους διοργανωτές να εισπράξουν τα χρήματα που τους είχαν υποσχεθεί.
Αρχικά οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να δώσουν στους υπάλληλους τα 250 ραντ (περίπου 25 ευρώ) που είχαν συμφωνηθεί. Μετά είπαν ότι θα τους δώσουν 190 ραντ και στη συνέχεια έδωσαν φακέλους που είχαν διαφορετικά, σαφώς μικρότερα ποσά, στον καθένα. Αυτοί εξαγριώθηκαν, αρνήθηκαν να τα πάρουν και τελικά ουδείς πήρε το παραμικρό ποσό.
Η εξέλιξη αυτή έφερε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι τόνιζαν ότι δεν είχαν χρήματα για να γυρίσουν στα σπίτια τους! Αρχισαν να μαζεύονται κατά δεκάδες. Μέσα σε λίγη ώρα συγκεντρώθηκαν περίπου 400-450 άτομα τα οποία επιτέθηκαν στη διοίκηση του σταδίου.
Αμέσως εμφανίστηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και δυνάμεις του στρατού οι οποίες προσπάθησαν να απωθήσουν τους εργαζομένους, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ έριξαν και πλαστικές σφαίρες, από τις οποίες έχει τραυματιστεί μία κοπέλα, που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο!
Τα επεισόδια ήταν έντονα για αρκετή ώρα και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι αποχώρησαν και άρχισαν να κατευθύνονται προς το κέντρο του Ντέρμπαν, με τις ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις να τους ακολουθούν. Την ώρα εκείνη υπάρχαν αρκετοί δημοσιογράφοι στο κέντρο Τύπου οι οποίοι εργάζονταν.
Τελικά οι διαδηλωτές απωθήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση, σε απόσταση ενός με δύο χιλιομέτρων από το γήπεδο, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και πλέον εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών! Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες μακριά από το γήπεδο και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.
Η αστυνομία προσπάθησε και τελικά κατάφερε να απωθήσει τους διαδηλωτές σε κατεύθυνση εκτός πόλης, ενώ αυτοί ήθελαν είτε να επιστρέψουν στο γήπεδο είτε να μεταβούν στο κέντρο της πόλης.
Περίπου 2,5 ώρες μετά την έναρξη της έντασης, ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν, σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το γήπεδο, τους διαδηλωτές (300-350 άτομα). Αρχισαν να τους χωρίζουν σε άντρες και γυναίκες και ετοιμάζονταν να κάνουν μαζικές συλλήψεις, ενώ τους απειλούσαν ότι θα τους στείλουν αμέσως στη φυλακή.
Τελικά, λόγω και της παρουσίας αρκετών δημοσιογράφων από διεθνή ΜΜΕ, μετά από διαπραγματεύσεις, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι. Μάλιστα θα μπορέσουν να μεταβούν στα σπίτια τους, καθώς το μετρό παρέμεινε ανοικτό ενώ και τα λεωφορεία της διοργάνωσης θα διατεθούν για την εξυπηρέτησή τους.
«Δεν είχαμε λεφτά να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Φύγαμε από το σπίτι μας στις 7 το πρωί και τώρα είναι περίπου μία μετά τα μεσάνυχτα. Δεν ήθελαν να μας πουν πόσα χρήματα θα πάρουμε», υποστήριζε ένας εργαζόμενος.
«Υποτίθεται πως θα μας έδιναν περίπου 1.500 ραντ (περίπου 162 ευρώ). Έτσι μας είχαν πει από την ΦΙΦΑ και τελικά μας έδωσαν 190», τόνισε ένας εργαζόμενος στο Associated Press τρέχοντας όπως αναφέρει το δημοσίευμα- για να αποφύγει τους αστυνομικούς."

1 σχόλιο:

bhoy είπε...

http://rizospastes.blogspot.com/2010/06/blog-post_14.html